14 ianuarie 2023, 13:00 Sănătate views 1461
Ministerul Sănătății este îngrijorat: spitalele de copii sînt supraîncărcate
14 ianuarie 2023, 13:00 Sănătate views 1461

Ministerul Sănătății este îngrijorat: spitalele de copii sînt supraîncărcate

Crește îngrijorarea autorităților din sănătate publică din cauza numărului mare a cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute, înregistrate în municipiul Chișinău. Spitalele de copii continuă să fie suprasolicitate, iar cei mai vulnerabili sînt micuții de pînă la un an, spun medicii. Totodată, aproape toți copiii internați în spitalele din țară, suferă de pneumonie sau bronșită.

La Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 din capitală, zilnic, aproximativ 60 de copii se prezintă cu probleme respiratorii. Unii dintre ei nimeresc în spital repetat, în ultimele 2-3 luni.

„Copilul era într-o stare medie, tusea era de cinci zile, la început a fost rară, iar apoi deasă, uscată. Era roșu în gît și nasul era astupat, nu putea respira. Data trecută am stat opt zile în decembrie. Noi acasă ne străduim să respectăm regulile, igiena corect, venim, ne spălăm mîinile”, povestește mama unui copil spitalizat.

„Avea febră foarte mare, tuse puternică, am chemat ambulanța și ne-au adus aici. Ne tratăm deja de zece zile, acum e mult mai bine copilul. Prima dată am stat în noiembrie, în decembrie și acum”, spune mama unui alt pacient.

Potrivit medicilor, în medie, tratamentul durează cinci zile, însă poate ajunge și la cîteva săptămîni.

„Situația la moment este una similară celei din luna decembrie. Înregistrăm un flux sporit de pacienți atît ca și adresări, dar și ca spitalizări. Înregistrăm zilnic 120-125 de copii la 100 de paturi disponibile. Noi am înregistrat un număr sporit de adresări a copiilor cu vîrsta de la o lună pînă la șase luni”, spune directorul Spitalul de Copii nr.1, Aliona Rotari.

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 488 - infecții respiratorii acute severe și 210 - gripă sezonieră. Tot în această perioadă, a fost înregistrat și un caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova, în sezonul 2022-2023.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1435
Populația:
1087 locuitori

Rîşcova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Rîşcova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1087 de oameni. Satul Rîșcova a fost menționat documentar în anul 1435.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.