03 septembrie 2012, 15:30 Sănătate views 9074
03 septembrie 2012, 15:30 Sănătate views 9074

A fost depistată o nouă boală asemănătoare cu SIDA


Foto: healthinfo.ua

O nouă boală asemănătoare cu SIDA a fost depistată pe continentul asiatic. Ampoarea şi gravitatea bolii sunt greu de stabilit. Dar simptomele o fac comparabilă cu tuberculoza, nefiind însă contagioasă ca tbc-ul, sau cu SIDA, neavînd însă aceleaşi căi de transmitere.

Potrivit New England Journal of Medicine, primele cazuri au fost descoperite în 2004. Un studiu efectuat în Taiwan şi Thailanda demonstrează că misterioasa boală afectează sistemul imunitar al omului, punîndu-l în situaţia de a nu mai reuşi să ţină piept unor tipuri de infecţii. Boala a fost depistată mai ales la persoane adulte de origine asiatică, nepurtători ai virusului SIDA. Deocamdată, specialiştii estimează că este implicat un factor genetic sau de mediu. Această estimare este susţinută de faptul că majoritatea persoanelor afectate de noua boală sunt din Asia. 

Sistemul imunitar al persoanelor afectate produce autoanticorpi direcţionaţi împotriva interferonului-gamma, moleculă indispensabilă pentru a ţine sub control infecţiile micobacteriene cum ar fi tuberculoza. Una dintre explicaţiile plauzibile este că, îmbătrînind, sistemului de apărare al organismului îi este din ce în ce mai dificil să se autocontroleze, sfîrşind prin a deveni propriului lui duşman, propriul lui atacator. Spre deosebire de SIDA, pacienţii nu suferă de un deficit imunitar şi nici nu este implicat un virus în apariţia bolii. Aşadar, organismul produce anticorpi care se îndreaptă împotriva lui, printr-un mecanism similar celui implicat în boli ca lupus, poliartrita reumatoidă, diabetul de tip 1, sclerodermie.

Specialistul de la Institutul Pasteur din Paris este de părere că apariţia bolii ar putea fi explicată prin particularităţi genetice specifice asiaticilor, care au tendinţa de a dezvolta acest tip de autoanticorpi. La aceste particularităţi se adaugă factori de mediu care ar explica de ce locuitorii din această parte de lume fac mai frecvent boli autoimune. 

În privinţa unui posibil agent infecţios care se transmite, specialistul francez spune că nu este cazul de a fi neliniştiţi. Potrivit specialistului, este posibilă stabilirea, la nivel global, a frecvenţei persoanelor care au această boală cu ajutorul testului Elisa care permite precizarea diagnosticului şi dacă boala este pe cale de a se extinde sau de a se limita la o zonă geografică şi la o anumită populaţie. Cît priveşte recomandările generale, trebuie subliniat că boala nu este contagioasă, persoanele care călătoresc în regiunea Asiei de Est nefiind într-un pericol deosebit.

Cuvinte cheie:

boala , descoperire , sanatate , virus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1836 locuitori

Putineşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Comuna Putineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Florești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1836 de oameni. Satul Putinești a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.