17 aprilie 2019, 21:00 Sănătate views 18179
17 aprilie 2019, 21:00 Sănătate views 18179

Bilingvismul – folositor pentru creier


Foto: neurogene.ru 

Bilingvismul, practicat în fiecare zi, întîrzie cu cîţiva ani apariţia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele în vîrstă, informează Mediafax.

Acest "termen de graţie" poate ajunge pînă la cinci ani, o "performanţă" ce nu a putut fi atinsă de niciun medicament actual. Acestea sunt rezultatele unui studiul realizat de Institutul Rotman din cadrul Centrului de cercetări geriatrice Baycrest din Toronto.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale a peste 200 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi au constatat că aceia care au vorbit frecvent două sau mai multe limbi, timp de mai mulţi ani, s-au bucurat de o amînare, ce putea ajunge pînă la cinci ani, în ceea ce priveşte apariţia simptomelor acestei maladii care afectează funcţiile mintale.

Din echipa de cercetători au făcut parte: un specialist renumit în ştiinţe cognitive - medicul Fergus Craik de la Institutul Rotman, un expert în bilingvism - medicul Ellen Bialystok de la Universitatea York - şi un specialist în maladia Alzheimer - medicul Morris Freedman.

"Nu spunem că bilingvismul poate să prevină maladia Alzheimer sau alte dezechilibre cerebrale, dar el poate contribui la crearea unor rezerve cognitive în creier, care par să întîrzie apariţia simptomelor maladiei Alzheimer pentru o bună bucată de timp", a declarat Fegus Craik.

Aceste simptome se referă la pierderi de memorie, stare de confuzie şi degradarea capacităţii de orientare în spaţiu.

Descoperirea medicilor canadieni se adaugă altor studii ştiinţifice recente, potrivit cărora anumiţi factori, precum exerciţiile fizice practicate cu regularitate şi o alimentaţie sănătoasă, pot ajuta creierul uman în faţa riscului de degradare a capacităţilor cognitive.

Cuvinte cheie:

studii , stiinta , sanatate , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
10556 locuitori

Parcani este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 64 km de Chișinău. Populaţia satului Parcani alcătuia 10 556 de oameni în anul 2000. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.