01 august 2017, 16:20 Sănătate views 5216
Virozele digestive dau lovitura în timpul verii
01 august 2017, 16:20 Sănătate views 5216

Virozele digestive dau lovitura în timpul verii

Infecţiile intestinale dau lovitura în timpul verii. Copiii au diaree, vomă şi febră, deoarece bacteriile au toate condiţiile pentru a se înmulţi şi răspândi în sezonul cald. Potrivit datelor Centrului Municipal de Sănătate Publică, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ două mii de îmbolnăviri, cu aproape 500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Trei sferturi dintre bolnavi sînt micuţi de pînă la doi ani.

Familia Cezar a fost nevoită să revină din vacanţă după ce unul dintre copii s-a îmbolnăvit. Micuţul avea febră şi diaree şi a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii. După trei zile, s-a molipsit şi fratele cel mic.

"Totul a început cu dureri de cap, a început să îl doară burta, a vomitat. Eu m-am gîndit că poate de la apă. Cel mic ieri i s-a făcut rău, direct în febră 39, seara i s-a început deja diareea şi de azi primim picurători", a spus mama copilului.

În aceeaşi situaţie s-au pomenit sute de familii vara aceasta. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii sînt internaţi 59 de minori cu boli diareice.

"La copii cu boală diareică acută pe primul plan este rehidratarea. Copii avînd vome, lipsa poftei de mâncare, ei nu pot primi cantitatea suficientă de lichide peros și, respectiv, rehidratarea se face endovenos", a declarat Diana Vlad, medic infecţionist Spitalul Boli Infecţioase Copii.

Medicii recomandă părinților să meargă la medic imediat după ce observă că micuţii se simt rău.

"Perioada de incubație pentru această malafdie este de unu pînă la șapte zile. Tratamentul este necesat de efectuat în conndiții de staționar de natură infecționasă. Iar atunci cînd sunt formele ușoare sau șterse tratamentul poate fi efectuat la domiciliu", a precizat Zinaida Covric, medic epidimiolog Centrul de Sănătate Publică Chişinău.

Copilul poate fi expus factorilor patogeni dacă nu-şi spală mîinilor, bea apă din surse nesigure, mânâncă fructe sau legume nespălate sau consumă alimente gătite insuficient. Focare de infecţii pot fi piscinile publice sau chiar terenurile de joacă din curţile blocurilor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sanatate , virus , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11575
Populația:
3003 locuitori

Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi  la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este  atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.