14 iulie 2017, 14:15 Sănătate views 4531
Epidemie de rujeolă în Europa
14 iulie 2017, 14:15 Sănătate views 4531

Epidemie de rujeolă în Europa

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu sediul la Copenhaga, a confirmat marți că epidemia de rujeolă continuă în Europa, unde 35 de persoane au murit în ultimele 12 luni din cauza acestei boli.

Cea mai recentă victimă este un băiat de 6 ani din Italia, unde au fost înregistrate peste 3.300 de cazuri, inclusiv două decese, din iunie 2016. Alte cîteva țări din Europa au semnalat epidemii, care au cauzat 31 de decese în Romînia, unul în Germania și unul în Portugalia, conform autorităților naționale de sănătate publică, potrivit unui comunicat de presă publicat marți pe site-ul organizației.

"Orice deces sau dizabilitate cauzate de această boală care poate fi prevenită prin vaccinare este o tragedie inacceptabilă", a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

"Sîntem foarte îngrijorați că, deși este disponibil un vaccin sigur, eficient și accesibil, rujeola rămîne o cauză principală de deces în rîndul copiilor din întreaga lume și, din păcate, Europa nu este cruțată. În strînsă colaborare cu autoritățile din domeniul sănătății din toate țările afectate din Europa, prioritatea noastră este de a controla focarele și de a menține o acoperire de vaccinare ridicată pentru toate categoriile de populație", afirmă oficialul OMS în comunicatul de presă citat.

Europa a făcut progrese semnificative în ultimele decenii pentru eradicarea rujeolei, în 37 de țări transmiterea endemică fiind întreruptă.

Cu toate acestea, există zone în care imunizarea este foarte scăzută, ceea ce permite virusului, extrem de contagios, să se răspîndească în rîndul celor care nu sînt vaccinați.

OMS recomandă ca fiecare copil neimunizat sau incorect imunizat să primească două doze de vaccin. De asemenea, încurajează adulții care nu sînt pe deplin imunizați sau care nu sînt siguri de starea lor de imunitate să se vaccineze.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sanatate , Europa , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
2730 locuitori

Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.