29 iunie 2017, 09:30 Sănătate views 5089
25 de mii de oameni necesită îngrijiri paliative
29 iunie 2017, 09:30 Sănătate views 5089

25 de mii de oameni necesită îngrijiri paliative

În Republica Moldova, peste 25 de mii de oameni necesită îngrijiri paliative adresate celor care suferă de boli incurabile în stadiu avansat sau terminal. 60 la sută din ei trăiesc în mediul rural.

Pentru dezvoltarea la un nivel național a serviciilor de îngrijiri paliative e nevoie de aproape 150 de medici cu competente în domeniu și aproape 700 de asistenți medicali instruiți în acordarea asistenței paliative. Datele au fost prezentate miercuri, 28 iunie, de Valerian Isac, director executiv al Fundației Angelus Moldova, la conferința de încheiere a proiectului „Fortificarea capacităților de instruire în asistență paliativă", transmite IPN.

Potrivit lui Valerian Isac, pînă în 2008 specialiștii în medicină aveau cunoștințe vagi în ceea ce privește îngrijirile paliative și exista o rezistență din partea medicilor atunci cînd întîlneau pacienți în faza terminală a bolii. Valerian Isac spune că în ultimii ani Republica Moldova a avansat pe calea dezvoltării serviciului dat. La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu" profesia de îngrijitor paliativ a fost introdusă în programul de studiu. „În comunitățile rurale serviciile sunt inaccesibile pentru oamenii care au nevoie de îngrijire paliativă. Și în ceea ce privește instruirea cadrelor mai avem mult de lucru. Chiar și unora din cei cărora le-am acordat competente în îngrijiri paliative au plecat din serviciu, au refuzat să facă această muncă, nu se regăsesc. Îngrijirile paliative necesită un tip specific de oameni, nu toţi pot să activeze", a spus Valerian Isac.

Olga Cerneţchi, prorector la USMF, a explicat numărul mare al pacienților care au nevoie de îngriji paliative prin fenomenul de îmbătrînire a populației, dar şi prin mediul în care trăim. „Astăzi ne confruntăm cu așa-numitele boli ale civilizației, care sunt tot mai multe și mai variate. Pînă acum am acordat prea puțin timp în activitatea noastră didactică îngrijirilor paliative şi acesta este un regret al nostru", a declarat prorectorul.

Tatiana Zatîc, șefa Direcției asistenţă medicală primară din cadrul Ministerului Sănătății, a spus că dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă este foarte importantă. Prin instituirea unor servicii bune în localități se va micșora povara spitalelor.

Liliana Gherman, directorul Departamentului sănătate publică a Fundației Soros Moldova, a amintit că promovarea conceptului de îngrijire paliativă a început în 2000. „Primii ani am lucrat pentru a sensibiliza diverși actori cheie, pentru a crește capacitățile potențialilor prestatori de servicii în acest sens. Implementarea proiectului era o idee imperativă, acea forţă a cadrelor medicale trebuia să fie înzestrată cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a putea oferi acest tip de servicii", a spus Liliana Gherman.

În prezent costul unei vizite la domiciliu pentru acordarea îngrijirilor paliative este de 181 de lei, iar la spital de 351 de lei. Cursuri de acordare a îngrijirilor paliative au fost frecventate de 43 de medici din spitalele raionale.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

ajutor , sanatate , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1200 locuitori

Bădragii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat în partea de nord-vest a raionului, pe malul rîului Prut la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ şi la 230 km de Chișinău. La 01.07.2008 populaţia satului constituia 1200 de locuitori. Satul Bădragii Noi apare pentru prima dată pe harta judeţului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.