07 februarie 2014, 10:38 Sănătate views 14087
Să fie interzisă margarina? Autoritățile din Bulgaria vor să scoată de pe piață acest produs considerat foarte nociv
Foto: libertatea.ro
07 februarie 2014, 10:38 Sănătate views 14087

Să fie interzisă margarina? Autoritățile din Bulgaria vor să scoată de pe piață acest produs considerat foarte nociv

Scandal în Bulgaria din cauza margarinei. Nutriţioniştii din cadrul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară susţin că un consum constant de margarină este potenţial periculos, deoarece grăsimile trans sunt greu de digerat şi încetinesc metabolismul, ceea ce poate provoca diverse boli, relatează site-ul Novinite.com.

Margarina e unul din alimentele des oferite copiilor la micul dejun, pentru că e ieftină şi uşor de... întins pe pîine

În ultimii ani, din cauza nivelului de trai tot mai scăzut, bulgarii s-au pus pe mîncat margarină, mult mai ieftină decît untul, iar acest lucru le-a afectat serios sănătatea.

Popularitatea margarinei creşte în continuare, mai ales că pe posturile de radio şi de televiziune sunt numeroase spoturi publicitare care susţin că o marcă sau cealaltă e bună pentru copii şi, mai mult, că tipul respectiv de margarină previne bolile cardiace.

Specialiştii de la Agenţia bulgară pentru siguranţa alimentară au decis să ia măsuri şi să ceară interzicerea vînzării în ţara lor, după ce au constatat efectele nocive ale grăsimilor trans care afectează metabolismul.

De altfel, recent, şi administraţia americană pentru alimente şi medicamente a decis că uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai sunt sigure pentru consum.

«Poate provoca accidente cerebrale»

Şi românii sînt consumatori înfocaţi ai margarinei, iar specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că acest produs e periculos.

"La preparare, grăsimile vegetale sănătoase sînt transformate în grăsimi artificiale, printr-un procedeu ce distruge acizii graşi esenţiali şi naşte acizii trans. Aceştia provoacă tulburări în metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizează în ateroscleroză, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale", explică profesorul Mencinicopschi.

"Mai bine mîncăm unt şi slănină de porc decît margarină. Nu daţi margarină, mai ales copiilor!", adaugă el.

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1973
Populația:
3872 locuitori

Cantemir este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cantemir. Amplasat pe un podiş din sudul republicii, în preajma rîului Prut, este situat la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului constituie 3872 de locuitori. Oraşul Cantemir, populat cu preponderenţă de muncitorii fabricii de conserve „Prut”, pusă în funcţiune în 1967, primeşte statut de unitate administrativă la 6 aprilie 1973.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.