01 februarie 2022, 10:30 Sport views 2423
Cum arată satul olimpic de la Beijing 2022
01 februarie 2022, 10:30 Sport views 2423

Cum arată satul olimpic de la Beijing 2022

A mai rămas mai puțin de o lună pînă la Jocurile Olimpice -2022 de la Beijing: ceremonia de deschidere va avea loc pe 4 februarie, primele competiții vor avea loc chiar mai devreme.

Haideți să vedem unde vor trăi olimpicii și cum este organizat satul olimpic. Sosirea acolo este permisă din 27 ianuarie - aproape toate delegațiile (inclusiv Rchipa Națională a Rusiei) vor încerca să se cazeze cît mai curînd posibil pentru a se familiariza cu arenele de la Beijing.

Chinezii au construit trei sate: ele sînt ecologice și sigure

La Jocurile Olimpice există trei sate simultan - cîte unul în fiecare grup principal al jocurilor: la Beijing, Yanqing și Zhangjiakou. Acest lucru se face pentru confortul sportivilor, pentru ca cei care, de exemplu, vor concura în Yanqing, să nu fie nevoiți să piardă mult timp pînă la cameră.
Suprafața totală a celor trei sate este de 330 mii de metri pătrați. Sportivii vor fi cazați în 20 de clădiri, care, așa cum se întîmplă de obicei, după Jocuri vor deveni clădiri rezidențiale.

Construcția a durat 5 ani. Organizatorii au dorit să facă satele cît mai ecologice și mai sigure - acum ei cred că ideea a avut succes.
"Toate cele trei sate ale Jocurilor Olimpice de iarnă îndeplinesc standardului construcției verzi de trei stele. În timpul construcției satului din Yanqing, s-au păstrat aproximativ 130 de copaci locali, iar 24.000 de copaci au fost transplantați în pădurea olimpică", a declarat Liu Yumin, Directorul Departamentului de planificare și construcții al Comitetului de organizare al jocurilor din 2022.

De asemenea, pentru sate chinezii au dezvoltat un sistem special de reciclare a deșeurilor.

Satele sînt decorate în stil chinezesc - organizatorii au dorit ca sportivii să simtă spiritul țării-gazdă a jocurilor.

În Tianjin, satul este situat în munți la o altitudine de 900 de metri deasupra nivelului mării. Acolo, toate clădirile sînt conectate prin coridoare încălzite – ca sportivii să nu trebuiască să se deplaseze prin frig.

În principal, în acest sat vor fi cazați schiorii. Ei vor putea ajunge pe pistă (care se află mai sus) cu telecabina, iar înapoi în sat pot coborî schiind pe pîrtie imediat după competiție.

Paturi universale, aer condiționat în camere și un centru de fitness non-stop

Camere de diferite tipuri - atît pentru un sportiv, cît și pentru doi. Fiecare cameră este dotată cu un încălzitor și aer condiționat - și toate acestea sînt controlate prin folosirea unei aplicație de pe smartphone.

Paturile pot fi reglate după înălțime, înclinare și chiar lungime (spre deosebire de Tokyo 2020, ele nu sînt din carton).

Satul are totul pentru antrenament și sport: 27 de tipuri de echipamente pentru fitness, în total 139 de simulatoare pentru fiecare sat.
Centrul de fitness este deschis non-stop, iar simulatoarele din acesta sînt situate la o distanță sigură una de cealaltă pentru a preveni contactele între sportivi.

În plus, sportivii vor putea vizita zonele de recreere, banca, cafeneaua și magazinul de suveniruri.
În fiecare sat există o clinică imensă cu 18 secții, inclusiv de urgență și chirurgicală. Clinica are 200 de angajați medicali, ușile sînt deschise 16 ore pe zi, iar Departamentul de urgență funcționează non-stop.

Dacă unul dintre sportivi are un test pozitiv pentru coronavirus, el va fi dus la spital cu ambulanța, dar nu la clinica satului. Imediat după aceea, medicii vor identifica persoanele cu care persoana infectată a fost în contact, iar un serviciu sanitar special îi va dezinfecta camera și toate spațiile din jurul său.
În clădiri vor fi instalați roboții care vor reaminti sportivilor că trebuie să poarte măști, să se spele frecvent pe mîini și să evite contactele inutile.

Aproape 700 de feluri de mîncare, dar toate fără piper

Meniul pentru olimpici a fost creat timp de 4 ani, iar versiunea finală a inclus 678 de feluri de mîncare. Au fost luate în considerare mai mult sau mai puțin toate gusturile: doar preferințele alimentare, dietele, opiniile religioase și multe altele (va exista mîncare vegetariană, halal și kosher).

Și, desigur, meniul conține mîncăruri tradiționale chinezești: sălile de mese sunt decorate cu elemente ale tradițiilor Anului Nou Chinezesc (este sărbătorit pe 1 februarie).
Mîncarea nu va conține majoritatea condimentelor răspîndite (sînt excluse în total 48 de tipuri), inclusiv piperul și frunza de dafin. Potrivit organizatorilor, aceste condimente pot duce la un test de dopaj fals pozitiv.
Toate tacîmurile sînt biodegradabile - desigur, în interesul ecologiei. Din cauza pandemiei, în cantină sportivi vor primi măști, mănuși, discuri din bumbac cu alcool și dezinfectante pentru mîini.

Jocurile Olimpice din 2022 de la Beijing vor avea loc în perioada 4-20 februarie – în acest timp, satele vor găzdui aproximativ 2.900 de sportivi din diferite țări.

Iar la mijlocul lunii decembrie, condițiile din sate au fost deja testate de voluntari și jurnaliști locali - se pare că toți au rămas mulțumiți.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

China , Jocurile Olimpice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.