22 octombrie 2015, 17:03 Sport views 8091
Stelele fotbalului din Moldova luptă pentru titlul de campioni în Liga Veteranilor (Foto, Video)
22 octombrie 2015, 17:03 Sport views 8091

Stelele fotbalului din Moldova luptă pentru titlul de campioni în Liga Veteranilor (Foto, Video)

Duminică, 18 octombrie, 9 dimineața. Spre stadionul CSCT "Buiucani" "se îndreaptă fețe cunoscute". Cunoscute nu numai autorului acestor rînduri, ci și fiecărui fan al fotbalului moldovenesc. Este vorba de un grup de jucători vîrstici, care mai mult ca posibil vor rămîne în memoria noastră ca una dintre cele mai puternice și mai talentate generații de fotbal a Moldovei independente.

Unii dintre ei sosesc la stadion cu mașini scumpe, iar careva dintre ei cu transportul public. Dar cel mai important lucru este că fotbalul îi unește din nou, deși nu cel profesionist! Cel mai important este că s-au adunat din nou împreună, pentru a-i arăta publicului un meci de fotbal pe cinste!

Serghei Epureanu, Viorel Frunze, Radu Rebeja, Alexandru Golban, Vasile Coșelev, Victor Comlenoc și mulți, mulți alții au venit să demonstreze un master-class. Ei toți evoluează în Campionatul Moldovei, în Liga Veteranilor a fotbalului moldovenesc. În trecut, unii dintre cei mai populari jucători din țară, ei s-au adunat din nou astăzi împreună pentru a juca în meciul liderilor Ligii Veteranilor − "Geotermal" contra "Poliproject".

Înainte de meci tabelul arăta astfel: după etapa a 19-ea "Poliproject" se situa pe locul 1 cu 53 de puncte, iar "Geotermal" pe locul 2 cu 48 de puncte (totodată cea de-a doua echipă mai are în rezervă un joc).

Cele mai bune echipe din Liga Veteranilor din ultimii ani au arătat cu ceva timp în urmă meciuri foarte spectaculoase, de aceea în jurul terenul de joc CSCT "Buiucani" deja către începutul jocului s-au adunat aproximativ 150 de spectatori.

Echipele au început meciul în următoarea componență:

"Geotermal": Ș. Esinencu, M. Andronic, V. Goroșinschi, I. Mandrichenco, M. Reșitca, S. Epureanu, O. Șoimu, M. Fratea, V. Culibaba, N. Juravschi, E. Grosu

"Poliproject": V. Coșelev, E. Muntean, V. Toloconnicov, A. Cuciuc, D. Oprea, O. Flentea, V. Comlenoc, A. Andronic, R. Rebeja, Iu. Bursuc, A. Golban.

În primul rînd trebuie să menționăm cîteva dintre cele mai interesante detalii ale regulamentului Ligii Veteranilor, și anume: spre deosebire de fotbalul profesionist, în Liga Veteranilor reprizele sînt de 40 minute, mai mult decît atît, înlocuirile în echipe sînt, în general, nelimitate. Adică, fotbalistul ieșit din joc poate reintra pe teren peste 5, 9, sau 15 minute și așa mai departe. În același timp, pentru ca să fie făcută înlocuirea fotbaliștilor, nu este nevoie să fie oprit meciul. Chiar în timpul jocului de pe teren pot ieși 3 jucători, iar în locul acestora să fie introduși alții. Cum recunosc unii jucători din Liga Veteranilor, aceste puncte ale reglementului le sînt foarte utile, deoarece nu toți sînt în stare să reziste ritmului jocului și să joace mai mult de 10-15 minute.

"Da, eu am ieșit de multe ori din joc în timpul meciului, pentru că, de fapt, eu nu mai sînt în acea formă ca să rezist acestui ritm al jocului o lungă perioadă de timp. Mai ales, că astăzi jocul a fost foarte aprig, s-a jucat cu viteză. Este foarte bine că campionatul nostru are un asemenea regulament, pentru că dacă noi acei care sîntem mai tineri, putem juca o repriză-două, atunci veteranii fotbalului moldovenesc, care au peste 50 de ani nu pot juca 30-40 minute fără pauză", a spus după meci fostul mijlocaș al "Daciei" Andrei Martin, care a marcat 1 din cele 5 goluri ale "Geotermalei".

Apropo, în Liga Veteranilor joacă doar fotbaliști trecuți de 35 de ani, care și-au finisat în mod obligatoriu cariera de jucători profesioniști în fotbal.

Vorbind direct despre meci, vreau să subliniez din start, că meciul a fost spectaculos și foarte palpitant. Meciul a fost incitant, dinamic cu mule situații de luptă, dar au fost prezente, bineînțeles, și toate momentele necesare unui meci de fotbal spectaculos, în care unii jucători și-au arătat cu iscusință abilitățile de joc, dar și tehnica impecabilă.

Cu toate cele menționate mai sus, veteranii fotbalului național nu s-au cruțat deloc unii pe alții. Pentru victorie, acești bravi jucători erau gata să-și dea toată puterea, ba chiar și sănătatea. Astfel, după un moment al jocului unul dintre antrenorii actuali ai echipei de fotbal "Dacia", Valeriu Goroșinschi, a fost accidentat, primind o traumă, după care nu a mai putut continua să joace.

În ciuda faptului că Viorel Frunze a marcat în acest meci 3 goluri, a impresionat cel mai mult Serghei Epureanu și Victor Comlenoc.

Cel mai bun jucător de fotbal din Moldova al anului 1999, triplu campion național, fost jucător al echipei noastre naționale, Serghei Epureanu, chiar și la cei 39 de ani ai săi a demonstrat o bună pregătire fizică și posedarea unei tehnici de joc desăvîrșite! Epureanu a jucat bine în mijlocul terenului, aproape întotdeauna a făcut pase exacte, reușind să joace atît în atac, cît și în apărare. Serghei a deposedat de mai multe ori adversarii de minge, conducînd-o din apărare în atac, protejînd-o și efectuînd mișcări înșelătoare pentru mai mult de jumătate din jucătorii echipei adverse, încingînd astfel atmosfera în fața porților adversarului. Totodată Epureanu s-a dovedit a fi unul dintre puținii jucători care au jucat aproape tot meciul, odihnindu-se doar cîteva minute pe parcursul întregului meci. De asemenea, Epureanu s-a făcut remarcat prin faptul că pe parcursul jocului a fost cel mai "gălăgios" jucător de fotbal de pe teren, căci dînsul își vocifera nemulțumirea atît față de coechipieri, cît și față de adversari. Celebrul, în trecut, fotbalist nu a ezitat chiar să înjure pe cineva din colegii de echipă.

"Înțelegeți, în meciul de azi ne-am luptat pentru 6 puncte. Dacă am fi pierdut, nu am fi devenit, cu siguranță, campioni. Am avut nevoie doar de victorie și de aceea tensiunea a fost foarte mare. Iată de ce m-am văzut nevoit să înjur, să țip...

A trebuit să-i îndrum pe băieți, pentru că nu toți înțelegeau, probabil, ce să facă. Drept rezultat, dacă am cîștigat, înseamnă că nu am strigat în zadar", a spus Serghei Epureanu după meci.

Cvintuplul campion și cîștigător al Cupei Moldovei, fostul jucător al echipei naționale a Moldovei, Victor Comlenoc, joacă în Liga Veteranilor pentru echipa "Poliproject" și a demonstrat la rîndul său, pe tot parcursul jocului niște driblinguri foarte bune și o tehnică de invidiat. Comlenoc, în vîrstă de 36 de ani, a executat mișcări înșelătoare cu corpul, evitînd cîte 3-4 jucători ai echipei adverse. Comlenoc a bucurat nespus de mult cu aceste tehnici ale sale un grup de copii (tineri jucători de fotbal de la școala CSCT "Buiucani"), care sărbătoreau cu mare entuziasm fiecare pasă a sa și așteptau, cu nerăbdare, ca mingea să revină la picioarele lui.

În ciuda faptului că Viorel Frunze nu a bucurat cu tehnici și șmecherii spectaculoase, dar, desigur, el s-a dovedit a fi protagonistul principal al acestui joc, deoarece a marcat cele mai multe goluri. Atacantul în vîrstă de 37 de ani a marcat trei goluri pentru echipa "Geotermal" − primul în timpul jocului, al doilea din penalty, iar al treilea l-a marcat din șuturile de penalitate. Cel mai spectaculos a fost cel de-al treilea gol "standard" la "9" de la aproximativ 25 metri (video mai jos).

"Sînt sigur că spectatorii au primit plăcere de la acest meci. Au fost multe momente memorabile, multă luptă și o mulțime de goluri marcate. Am cîștigat și vrem să devenim campioni. Dar acest lucru nu este cel mai important. Este important că am avut un meci foarte bun, am primit plăcere jucînd fotbal.

Mi-a fost mie oare mai ușor decît altora? Cred că da, pentru că eu mi-am încheiat cariera de jucător profesionist nu demult. Dar am văzut că pe teren au fost jucători, care erau poate într-o formă sportivă chiar mai bună, decît mine. Mă bucur că am marcat trei goluri și am ajutat echipa să învingă", a spus Frunze după meci.

Pe parcursul întregului meci Frunze a lovit spre "țintă" de mai multe ori, atacînd mereu, și posibil că Viorel ar fi înscris mai mult de 3 goluri în cazul în care poarta echipei "Poliproject" nu ar fi fost apărată de fostul portar al naționalei Vasile Coșelev și după cum s-a dovedit nu a fost atît de ușor să înscrie. În ciuda faptului că cvintuplul campion al țării are deja 43 de ani, el și-a salvat de minune echipa de la numeroasele atacuri ale "Geotermalei".

Trebuie menționat pe bună dreptate și jocul de maestru demonstrat de Radu Rebeja. Ca și în cazul cu Epureanu, Comlenco și Frunze, s-a creat impresia că fostul căpitan ar fi putut juca fără probleme în Divizia Națională pentru echipele convenționale "Petrocub", "Speranța" sau "Academia". Unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din ultimul deceniu al Republicii Moldova a cîștigat aproape toate meciurile sale, depășind cîte 2-3 adversari și făcînd pase foarte precise către colegii săi de echipă.

"Este minunat că avem șansa să ne adunăm și să organizăm astfel de meciuri. Îi sînt recunoscător adversarului pentru un fotbal bun, dar mai ales le sînt recunoscător oamenilor care au venit astăzi să ne privească!

Ne pare rău că am pierdut. Dar astăzi, pentru noi cel mai important lucru a fost faptul că ne-am adunat împreună, am simțit jocul, ne-am lăsat toate forțele pe teren și am primit plăcere de la meci", a recunoscut după meci Radu Rebeja.

Dar la meci au participat nu numai fotbaliști profesioniști în trecut. Din componența echipei "Geotermala", spre exemplu, a făcut parte campionul olimpic la canotaj, acum președintele Comitetului Olimpic al Republicii Moldova, Nicolai Juravschi, care joacă fotbal pentru această echipă deja pe parcursul mai multor sezoane. Dacă din punct de vedere tehnic Juravschi nu a jucat strălucit, atunci pregătirea sa fizică bună celebrul atlet și-a demonstrat-o în mod sigur. Canoistul s-a dovedit a fi util echipei sale, în multe episoade, i-au reușit de mai multe ori pasele, iar adversarilor nu le-a fost deloc ușor să joace cu el "corp la corp".

"A fost un meci foarte bun astăzi, am învins și ne-am păstrat șansele de a deveni campioni! Nici nu m-am așteptam ca jocul să fie atît de emoțional și că va fi dezlănțuită atîta pasiune, luptă și dorință. Mulți spun că sportivii după ce-și finisează cariera își pierd calificarea, dar nu este așa. Astăzi mulți jucători au demonstrat că înțeleg de minune ce este adevăratul fotbal", a spus Nicolai Juravschi după meci.

Pasiunile, emoțiile și atmosfera meciului s-au resimțit pînă în ultima secundă. Jucătorii nu au vrut să cedeze reciproc pe nici o porțiune a terenului. Mai ales către sfîrșitul jocului au avut loc o mulțime de ciocniri, lupta intensificîndu-se.

După joc, mai mulți participanți la meci au menționat concomitent că tînăra generație a jucătorilor de fotbal trebuie să vină mai des la meciurile din Liga Veteranilor pentru a vedea cum trebuie de luptat pentru rezultat și cum trebuie să "mori" pe terenul de fotbal.

"Ce comentarii s-ar mai putea face, atunci cînd într-un meci vezi atîtea stele ale fotbalului moldovenesc, care pînă de curînd au jucat pentru cluburile străine populare, care înscriau recent goluri pentru echipa noastră și erau idoli a mii de microbiști.

Îi îndemn pe tinerii noștri să vină cît mai des la asemenea meciuri, ca astăzi, la meciurile din Liga Veteranilor! Ei trebuie să vadă cum jucătorii remarcabili, aflați deja la o vîrstă onorabilă, știu să obțină rezultate. Aici puteți vedea campioni adevărați, care au ridicat deasupra capetelor lor de mai multe Cupa Campionilor, nu numai în Moldova, dar și în turneele de prestigiu din străinătate. A fost un meci minunat și felicit echipa noastră cu victoria!" a spus președintele de la CF "Geotermal" Veaceslav Pîslari.

"Aceste meciuri trebuie sa fie un exemplu bun pentru tineretul nostru. Aici pot vedea cum să lupte pentru rezultat pînă în ultima secundă. Aici pot vedea că fotbalul este sportul bărbaților adevărați! Priviți în jur, am obținut o victorie obișnuită în Liga Veteranilor, dar cît de multe emoții, cît de multă bucurie și cîtă spectaculozitate ne-a adus! Ceea ce s-a întîmplat pe teren în timpul acestui meci − este sport adevărat!", a spus Nicolai Juravschi.

De asemenea, după meci, unii jucătorii au povestit cum își mențin forma fizică după ce și-au încheiat cariera.

"Mi-au ajuns exercițiile timp de 20 de ani de carieră fotbalistică! Astăzi, în săli de sport nu merg, nu fac atletică ușoară, de aceea nu-mi mențin într-un anume fel forma sportivă. Dar cel puțin de trei ori pe săptămînă joc fotbal cu prietenii mei și îmi este suficient", a recunoscut Serghei Epureanu.

"Acum, lucrînd antrenor, am mai puțin timp pentru a face sport și a-mi menține forma. De aceea, astfel de meciuri din Liga Veteranilor sînt foarte utile pentru noi. Putem simți din nou terenul de joc, putem juca meciurile adevărate, care prezintă interes pentru calificări în turneu și au spectatori în tribune. Mai mult decît atît, aceste jocuri ne permit să ne revedem prietenii vechi și să ne petrecem de minune timpul împreună", spune la rîndul său Viorel Frunze.

"Dacă aș înceta să fac sport, mi-aș face rău mie însumi din punct de vedere fiziologic. După ani de practicare a sportului profesionist nu poți să încetezi așa pur și simplu. În plus, eu nu-mi pot imagina viața fără sport. Practicînd orice sport, mă simt minunat", a spus Nicolai Juravschi.

Rezultatele meciului:

"Geotermal" - "Poliproject" 5: 3

Goluri marcate: Frunze (3) Reșitca, Martin - Golban (2) Iu. Bursuc

"Geotermal": Ș. Esinencu, M. Andronic, V. Goroșinschi, I. Mandrichenco, M. Reșitca, S. Epureanu, O. Șoimu, M. Fratea, V. Culibaba, N. Juravschi, E. Grosu

De asemenea, au jucat: V. Lupașcu, N. Eșanu, V. Frunze, V. Cebotari, A. Martin, V. Zubic, Falca

"Poliproject": V. Coșelev, E. Muntean, V. Toloconnicov, A. Cuciuc, D. Oprea, O. Flentea, V. Comlenoc, A. Andronic, R. Rebeja, Iu. Bursuc, A. Golban.

Au mai jucat: Smochin, Crețu, Scrupschi, Calinin, Iacovenco, Șturmilov, Cojusea.

Lupta pentru titlul de campioni în cadrul Ligii Veteranilor continuă! După acest meci echipa "Poliproject" ocupă poziția de lider cu 53 de puncte, iar echipa "Geotermal" a acumulat 51 de puncte!

Sursa: moldova.sports.md

Cuvinte cheie:

sport , fotbal , veterani , campion

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.