Maiac, UTA din stinga Nistrului
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1978
- Populația:
- 1200 locuitori
Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.
Cuprins
[în sus]Populația
Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni.
[în sus]Istoria localitații
Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978. Denumirea acesteia se datorează emițătorului radio amplasat aici.
Obiectivul principal amplasat în localitate este teleradiocentrul. Acesta este situat pe o suprafață de 950 de hectare chiar la granița cu Ucraina. Lucrările de construcție a acestuia au început în 1968 și au durat pînă în 1975, în 1986-1987 a fost reconstruit, iar la începutul anilor 1990 aici funcționau mai mult de 20 emițătoare de unde scurte si medii. A fost construită o antenă cu unde scurte unică pentru Uniunea Sovietică, care putea să schimbe direcția sa (azimutul). Semnalul ei de difuzare putea ajunge în orice punct de pe glob.
În Uniunea Sovietică au fost construite doar cîteva asemenea centre, cel din Moldova fiind cel mai puternic. Personalul radiocentrului număra 220 de persoane. Cheltuielile de întreținere ale centrului erau foarte mari, mai ales pentru energie electrică. În timpurile sovietice, consumul de energie era de aproximativ 10 milioane kW/ora pe lună.
Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice s-au schimbat funcțiile radiocentrului din Moldova. În 1992, după separarea autoproclamatei rmn, centrul de radio a ieșit de sub controlul Moldovei și a sistat retransmisunea Radioului Național din Chișinău. Transnistria a continuat difuzarea de programe radio ruse pentru Moldova, Ucraina și alte țări din regiune. La emițătoarele radio au fost adăugat și cele de televiziune, după care a devenit cunoscut ca teleradiocentru.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec XVIII-lea
- Populația:
- 1333 locuitori
Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.