23 aprilie 2024, 16:00 Caleidoscop views 1350
Generația Z sau
23 aprilie 2024, 16:00 Caleidoscop views 1350

Generația Z sau "noii tăcuți"

Antropologii spun că generația oamenilor născuți cam de la mijlocul anilor 1990 încoace este cea mai singuratică din ultimul secol. Această generație, numită Z, se află acum în atenția sociologilor și psihologilor din Statele Unite ale Americii și din alte țări.

Experții americani remarcă creșterea statisticilor privind depresia, stările de spirit sinucigaș, anxietatea la tineri mult mai des decît la persoanele mai în vîrstă și spun că, cazurile de tulburări psihice la zoomeri pot fi ilustrate într-un manual de psihiatrie. Portalul Noi.md a încercat să afle cît de gravă este această problemă, inclusiv în Republica Moldova, dar și cine sînt și cu ce se ocupă zoomerii?

În lumea (i)reală

Lumea vorbește despre teoria generațiilor încă de la publicarea, în 1991, a cărții lui Neil Howe și William Strauss, ”Generations: The History Of America's Future from 1584 to 2060”. În această publicație sînt analizate diferite generații, inclusiv cea mai tînără - zoomerii. Aceștia mai sînt numiți și centenniali, homelanderi, pluraliști, iGen'eri sau "Noi tăcuți". Unii cercetători atribuie acestei generații persoanele născute între 1995 și 2009 (Australia), alții - între 1997 și 2012 (SUA), alții - între 2001 și 2024 (Rusia și țările CSI). Această generație și-a luat numele de la cuvîntul englezesc zoom – a mări, a apropia, pentru că reprezentanții săi de la o vîrstă fragedă stăpînesc funcția "zoom" de pe smartphone, de unde provine și termenul de "zoomer".

Pentru a avea o idee mai clară despre cum sînt tinerii din generația Z, iată caracteristicile lor generale, compilate de changellenge.com în urma unor discuții cu ei. "Deci, cu siguranță ai întîlnit un centennial dacă el sau ea:

1) trăiește într-o lume figitală: granița dintre lumea offline și cea online este ștearsă; 2) petrece mult timp pe rețelele sociale, unde se exprimă și comunică cu prietenii; 3) are o mentalitate de clip: durata medie a atenției este de opt secunde; 4) consumă informații în mod continuu, dar în porții mici; 5) este implicat în mod constant în dezvoltarea personală și îi este teamă să nu rateze o nouă oportunitate; 6) vrea să fie recunoscut și să devină popular; 7) visează să facă ceva care îi va aduce beneficii".

Generația Z nu este încă pe deplin studiată, iar cercetările continuă și în zilele noastre. Reprezentanții acestor tineri sînt numiți "oameni digitali", deoarece majoritatea lor s-au născut în epoca înaltei tehnologii, nu au trăit într-o perioadă în care nu existau telefoane mobile, tablete, realitate 3D, inteligență artificială, acces rapid la internet și alte inovații și oportunități. Potrivit teoriei autorilor cărții "Generations: The History Of America's Future from 1584 to 2060", Zoomerii sînt în mare parte oameni casnici, interesați de artă, economie, dezvoltare durabilă, sînt foarte sensibili, muncitori, dar care cad mereu în capcane, indiferent de direcția în care se mișcă.

Cercetătorii de la Montclair State University (MSU, New Jersey) au realizat un studiu în rîndul tinerilor cu vîrste cuprinse între 15 și 25 de ani și au constatat că doar 44% dintre cei intervievați înțeleg cum ar trebui să-și trăiască viața în continuare. Date similare a oferit și Institutul American de Opinie Publică Gallup și de Fundația de caritate Walton Family Foundation. Toți cercetătorii sus-menționați sînt de acord cu motivele pentru care tinerii aflați la cea mai optimistă vîrstă simt un oarecare disconfort în viață și privesc viitorul cu îngrijorare: ei s-au născut într-o perioadă dificilă, în care s-au concentrat multe tendințe negative, atît economice, cît și sociale.

"Dintre acestea fac parte numărul mare de credite pe care majoritatea nu sînt în stare să le plătească, cu riscul de a rămîne fără un acoperiș deasupra capului, perspective neclare de angajare, crizele migraționale, amenințarea cu noi pandemii și alte probleme cu care generațiile anterioare fie nu s-au confruntat deloc, fie s-au confruntat la o scară mult mai mică. Un factor de risc suplimentar pentru "Zoomeri", sociologii numesc "singurătatea existențială" a acestora, creată de dezvoltarea instrumentelor de realitate virtuală și înrăutățită de pandemie. Pe parcursul celor doi ani de izolare forțată, tinerii și-au pierdut capacitatea de a comunica cu semenii lor, iar acest lucru provoacă persoanelor care intră în vîrsta căsătoriei un conflict intern de nerezolvat", relatează expert.ru concluziile studiilor americane.

Sociologii și psihologii spun că viața virtuală nu poate înlocui comunicarea vie din motive biologice. Pentru o psihosomatică sănătoasă, trebuie produși hormoni, este importantă anume acea "chimie", care are loc doar în cadrul întîlnirii personale cu alte persoane (prieteni, rude, colegi). Rețelele sociale, diversele chat-uri, aplicații nu pot oferi acest lucru. Iar zoomerii se simt ca peștele în apă doar în lumea internetului, contactele personale le provoacă jenă și disconfort. Dar, pe de altă parte, după cum menționează cercetătorii, în lipsa legăturilor strînse și a comunicării interpersonale există și aspecte pozitive: a scăzut numărul viciilor sociale – mai puține cazuri de sarcini neplanificate, boli cu transmitere sexuală, abuz de alcool.

Deoarece în viața zoomerilor internetul ocupă un loc foarte important, aceștia sînt foarte dependenți de el, de acolo obțin informații despre standardele privind aspectul exterior și comportament. Televiziunea a avut o influență puternică asupra generațiilor anterioare, dar, după cum remarcă sociologii de la Montclair, ea nu se compară cu influența rețelei virtuale, dar mai ales cu utilizarea inteligenței artificiale. Imaginile ideale create de inteligența artificială provoacă complexe de inferioritate reprezentanților generației Z, obligîndu-i să se ascundă de lume și să trăiască în singurătate.

Autorii studiului au ajuns, de asemenea, la concluzia că zoomerii sînt mult mai îngrijorați de perspectiva dispariției omenirii din cauza schimbărilor climatice sau a pandemiilor și tind să creadă că ar putea deveni ultima generație de oameni de pe planeta Pămînt. Iar această presimțire apocaliptică nu poate să aibă o influență pozitivă asupra sănătății lor mintale.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Generația Z , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
1322 locuitori

Victorovca este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1322 de oameni. Satul Victorovca a fost menționat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.