02 iulie 2014, 15:44 Caleidoscop views 16958
02 iulie 2014, 15:44 Caleidoscop views 16958

Previziune meteo: Clima în Emisfera nordică se va răci din 2015


Foto: pics.utro.ru 

Începînd cu 2015, clima dn Emisfera nordică a pămîntului se va răci, este de părere Mototaka Nakamura, expert al Agenției nationale nipone pentru cercetări marine. Presa japoneză publică rezultatele unui amplu studiu realizat de Nakamura, relatează The Asahi Shimbun.

În cadrul cercetării sale, expertul japonez a analizat modificările de temperatură ale apei la suprafața Mării Groenlandei începînd din 1957 și pînă în prezent, comparînd această informație cu schimbările suferite de clima globală în același interval de timp. „Oscilațiile de temperatură din Marea Groenlandei constituie cel mai bun indicator al modificărilor care se produc, în medie o dată la 70 de ani, pe direcțiile de deplasare a curenților calzi și reci din Oceanul Atlantic”, scrie Nakamura în studiul său.

Omul de știință japonez a reușit să stabilească, astfel, că actualul ciclu de încălzire a climei început la mijlocul anilor 1980 se apropie de sfîrșit și că, va fi înlocuit de o tendință de răcire a timpului. Nakamura subliniază, totodată, că modelul lui nu ia în calcul influența efectului de seră asupra încălzirii globale. „Acum trebuie să analizăm modul în care activitatea omului se amestecă în procesul de schimbare a climei”, a precizat expertul japonez.

Anterior specialiștii de la Institutul de Geografie al Academiei de Științe din Rusia au concluzionat că schimbările climatice vor duce la o creștere a stratului de zăpadă în emisfera nordică și în Siberia.

Amintim, că în această săptămînă, președintele american Barack Obama a prezentat un nou plan de combatere a schimbărilor climatice. Principalele prevederi sînt: limitarea strictă privind emisiile de dioxid de carbon pentru centralele electrice, atît cele noi cît și cele care deja funcționează. Aceste măsuri vor fi luate pentru prima dată în istoria țării.

Sursa: utro.ru

Cuvinte cheie:

vremea , prognoza , meteo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
3407 locuitori

Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.