11 iunie 2014, 11:05 Caleidoscop views 19804
11 iunie 2014, 11:05 Caleidoscop views 19804

Cum arată Antarctica, fără gheaţă?


Foto: infoniac.ru

Cea mai detaliată hartă a Antarcticii, care prezintă continentul aşa cum arată el sub calota glaciară, a fost realizată, cu ajutorul unor tehnici speciale.

Harta digitală, numită Bedmap2, a fost creată de British Antarctic Survey, pe baza datelor adunate timp de mai multe decenii. NASA a contribuit la proiect furnizînd date colectate de sateliţii săi şi de vehicule aeriene specializate, care au măsurat, timp de mai mulţi ani, variaţiile grosimii stratului de gheaţă din calota glaciară, banchiză şi gheţarii antarctici, în cadrul programului Operation IceBridge, scrie Descopera.rocu referire la livescience.com.

Cu ajutorul acestor informaţii, a fost creată cea mai detaliată hartă a continentului sudic: cercetătorii au „decojit” digital Antarctica de stratul de gheaţă care o acoperă şi au dezvăluit astfel relieful terenului de dedesubt. Studiind aceste caracteristici, oamenii de ştiinţă pot înţelge mai bine modul în care Antarctica reacţionează la schimbările climatice.

Harta creată de NASA arată cîteva detalii uimitoare ca descoperirea celui mai jos punct de pe un continent - Valea de sub ghețarul Byrd are o adîncime de 2.780 de metri sub nivelul marii. Cercetătorii au creat și prima imagine detaliată a munților Gamburtsev, un lanț muntos îngropat sub ghețurile din Antarctica. Vîrfurile munților depășesc 2.400 de metri și sînt îngropate sub o gheață de 1,6 km grosime, în estul Antarcticii.

Sursa: infoniac.ru

Cuvinte cheie:

NASA , harta , Antarctica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
385 locuitori

Lucăceni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Satul Lucăceni este situat la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Documentar satul Lucăceni este menţionat la 3 iunie 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.