23 septembrie 2022, 14:30 Caleidoscop views 2038
Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie
23 septembrie 2022, 14:30 Caleidoscop views 2038

Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie

Vineri, 23 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2022, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, pînă la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, cînd longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Echinocțiul de toamnă 2022 este marcat pe 23 septembrie la ora 4:04, ora R. Moldova. Începînd cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Singurele excepţii sînt întîlnite în regiunile polar

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pămîntului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecînd din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflîndu-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sînt întîlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, pînă la momentul echinocţiului de primăvară. În emisfera sudică a Pămîntului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

echinocțiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
602 locuitori

Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.