15 septembrie 2022, 09:30 Caleidoscop views 2002
Expert despre sanatoriul moldovenesc din Odesa și alte active: Trebuie să luptăm pentru ele și să acționăm
15 septembrie 2022, 09:30 Caleidoscop views 2002

Expert despre sanatoriul moldovenesc din Odesa și alte active: Trebuie să luptăm pentru ele și să acționăm

Autoritățile moldovenești sînt obligate să ceară restituirea sanatoriului lor din Odesa și a altor bunuri din Ucraina și să-și atingă obiectivele prin acțiuni legale și politice consecvente, dînd dovadă de voință și determinare puternică.

Este opinia exprimată într-un interviu acordat Noi.md de către expertul, fostul șef al ÎS Medisan, Alexandru Bunescu, comentînd informațiile potrivit cărora Cancelaria de Stat va cere în instanță activele proprietății moldovenești din Ucraina, în special, sanatoriul „Moldova” din Odesa, deținut de țara noastră.

Alexandru Bunescu a salutat acțiunile autorităților, calificîndu-le ca un moment pozitiv.

„Cu siguranță, acest lucru trebuia făcut. Deși cu întîrziere, autoritățile trebuie nu doar să ne recupereze bunurile din Ucraina, ci pur și simplu sînt obligate să o facă. Nu trebuie să uităm că aceste bunuri au fost construite în vremea sovietică, din banii taților și bunicilor noștri. „Întrucît aceste bunuri sînt necesare, trebuie să luptăm constant și neobosit pentru ele. Trebuie să luptăm pentru ele și să acționăm în speranța că le putem returna, reface și repune în funcțiune în beneficiul societății noastre”, a declarat expertul, fost șef al Întreprinderii de Stat Medisan.

El a amintit că contractul de vînzare a sanatoriului Moldova situat la Odesa a fost semnat în 2008. Suma de cumpărare și vînzare conform contractului era de 3,6 milioane de dolari la acel moment.

„Suma, desigur, a fost subestimată, chiar și pentru 2008, pentru că sanatoriul în sine este situat în cel mai prestigios cartier al Odessei, în regiunea Arcadia, iar terenul de acolo este foarte, foarte scump. În plus, pe vremea sovietică, acest sanatoriu era singurul din Odesa cu piscină cu apă de mare. Conducta intrat cîțiva kilometri adîncime în mare. Conform contractului, sanatoriul „Moldova” din Odesa a fost vîndut cu 3,6 milioane de dolari, dar cu condiția ca 50% să fie plătit în avans, iar 50% - un an mai tîrziu. Agenția Proprietății Publice, care a semnat contractul, a trebuit să urmărească clar și neobosit executarea contractului. Dar ce s-a întîmplat? La momentul semnării contractului, jumătate din sumă a venit, dar firma SDY-INVEST GRUP SRL, neavînd îndeplinite în totalitate toate condițiile contractului, a reușit să înceapă să-și atribuie sanatoriul prin instanțele de la Odesa”, spune Alexandru Bunescu.

Potrivit lui, ținînd cont de această împrejurare, partea moldovenească, prin intermediul procuraturii moldovenești, a putut ulterior să demonstreze că acest contract nu mai era valabil, întrucît SDY-INVEST GRUP SRL nu și-a îndeplinit termenii contractului – adică a doua parte a banilor nu a mai ajuns în trezorăria Moldovei. În baza acestui fapt, s-a reușit în instanțele din Moldova, prin Curtea Supremă de Justiție, demonstrarea și rezilierea contractului de vînzare a sanatoriului „Moldova” din Odesa.

Totuși, din păcate, autoritățile moldovenești nu au putut promova această decizie în Ucraina, astfel încît partea ucraineană să recunoască încă atunci faptul rezilierii contractului și restituirii proprietății noastre.

„De aici, din păcate, vedem niște lucruri stranii, de exemplu, în faptul că SDY-INVEST GRUP SRL nu a fost trasă la răspundere în țara noastră. În plus, niciunul dintre funcționarii din Moldova nu a fost tras la răspundere pentru neglijență, întrucît, în cursul anului, cazul a fost abandonat, banii nu au fost transferați în conturile Moldovei, iar sanatoriul ne-a fost, delicat vorbind, furat”, a spus expertul, fostul șef al Întreprinderii de Stat Medisan.

În opinia sa, pentru a returna sanatoriul „Moldova” din Odesa, precum și alte bunuri moldovenești din Ucraina, este necesar să se lucreze diversificat, avînd o strategie clară.

"Aceasta este una dintre părți – să se găsească vinovații. Dacă vinovații nu sînt găsiți sau nu se lucrează la acest aspect, este ceva foarte rău pentru țară. Dar este necesar de rezolvat acest lucru. Succesivitatea acestor acțiuni ar trebui să se bazeze întotdeauna pe faptul că nu numai chestiunile judiciare și juridice vor fi rezolvate de Cancelaria de Stat și Ministerul Justiției. Într-o situație în care au loc ostilități în Ucraina, putem presupune că poate exista un anumit haos în sistemul judiciar al Ucrainei. Și pentru a preveni ca anumite elemente interesate să nu profite de acest haos, trebuie consolidate în continuare acțiunile consecvente din punct de vedere juridic și voința politică, care poate fi exprimată, printre altele, prin instrucțiuni clare din partea Ministerului Afacerilor Externe pentru misiunile noastre diplomatice din Kiev și Odesa. Trebuie să ne ocupăm de asta bilateral – atît din punct de vedere juridic, cît și din punct de vedere politic. Dacă există dorință, este real să se facă. La urma urmei, înainte de toate, oamenii visau doar să ajungă pe Lună, dar cînd au avut voință, au existat mijloace, a existat tehnologie, au făcut-o și pe aceasta. Prin urmare, în cazul nostru, avem nevoie de voință și tendințe constante, iar autoritățile moldovenești trebuie să mențină și consecvența acțiunilor”, a spus Alexandru Bunescu.

Notă de la Noi.md: Pînă în 2008 ÎS „Medisan” a avut în gestiune Întreprinderea Afiliată „Sanatoriul „Moldova”” (Odesa), Î.A. „Sanatoriul „Moldova” (Truskaveț), Î.A. „Sanatoriul „Sănătate”” (or. Sergeevka). După 2008, sub controlul SE „Medisan” au rămas Î.A. „Sanatoriul „Moldova”” (Truskaveț) și Î.A. „Sanatoriul „Sănătate”” (or. Sergeevka).

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatoriul , Odesa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
567 locuitori

Berezovca este un sat din cadrul comunei Calaraşovca, raionul Ocniţa. Satul Berezovca este situat la o distanţă de  30 km de oraşul Ocniţa şi la 259 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 567 de oameni. Satul Berezovca a fost întemeiat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.