24 aprilie 2013, 15:27 Caleidoscop views 8652
24 aprilie 2013, 15:27 Caleidoscop views 8652

Descoperire arheologică excepţională la Stonehenge

Oamenii de ştiinţă au aflat recent detalii extraordinare legate de monumentul Stonehenge. Potrivit experţilor, noile date demonstrează faptul că regiunea fusese locuită cu 5.000 de ani mai devreme decît credeau pînă acum istoricii, scrie Daily Mail.

O echipă de arheologi, condusă de David Jacques, de la Open University, a cercetat o zonă mai puţin analizată, din apropierea monumentului. În urma investigaţiilor, experţii au găsit aici un izvor, sursa esenţială de apă potabilă pentru oamenii din antichitate.

"Datorită izvorului, aici veneau animale salbatice, iar în timp s-au stabilit şi oamenii, grupuri de vînători-culegatori", a declarat David Jacques.

Mai mult, în apropiere au fost identificate ruinele unei aşezări care datează din anul 7.500 î.Hr. Aceste noi descoperiri înseamnă că regiunea fusese locuită cu 5.000 de ani mai devreme decît credeau pîna acum istoricii.

Cercetătorii au scos la lumină şi stîlpi de lemn, care datează din perioada 8.500-7.000 î.Hr. Datarea vestigiilor s-a facut prin folosirea metodei pe bază de carbon radioactiv.

Josh Pollard, de la Universitatea Southampton, a confirmat importanţa acestei descoperiri.

"Echipa lui David a găsit dovezi ale unor aşezări din perioada Mezolitică în zona monumentului Stonehenge, lucru care are o importanţă covîrşitoare", a declarat Pollard.

 

Cuvinte cheie:

descoperire , istoria , savanti , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
594 locuitori

Constantinovca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Constantinovca şi Iachimeni. Satul Constantinovca este amplasat în regiunea de şes şi mici coline, pe rîul Draghiştea, situat la 27 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 229 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 594 de oameni. Satul Constantinovca a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.