24 ianuarie 2013, 12:50 Caleidoscop views 6881
24 ianuarie 2013, 12:50 Caleidoscop views 6881

Bloodhound, maşina care merge cu 1600 kilometri pe oră

Are un motor mai puternic decît cel al unui avion de vînătoare şi poate să atingă viteza de 1.600 de kilometri pe oră! Este vorba despre maşina hipersonică construită de o echipă de ingineri din Regatul Unit, un proiect scos parcă din cărţile ştiinţifico-fantastice. 

Britanicii sînt hotărîţi să zdrobească recordul mondial de viteză pe uscat. Cu un buget de peste 10 milioane de lire sterline, maşina supersonică Bloodhound este o adevărată minune a tehnicii. Aparatul este echipat cu un motor cu reacţie identic cu cele ale avioanelor de vînătoare Eurofighter Typhoon. În plus, are o rachetă care foloseşte peroxid de hidrogen pe post de combustibil. 

Potrivit BBC, acest sistem de propulsie este unul foarte periculos, pentru că peroxidul de hidrogen este o substanţă foarte instabilă şi volatilă. Totuşi, inginerii au ales să îl folosească pentru un plus de viteză. 

Recordul mondial de viteză pe uscat este deţinut în prezent de Statele Unite, care au construit şi testat o maşină hipersonică în anul 1997. Aparatul a spart bariera sunetului şi a atins viteza de aproape 1.300 de kilometri pe oră. 



Cuvinte cheie:

automobil , tehnologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
879 locuitori

Stolniceni este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de locuitori. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.