|
Firea pisicilor se „citeşte“ în culoarea blăniţei
De-a lungul vremii, foarte mulţi iubitori şi cunoscători ai felinelor de companie s-au întrebat dacă temperamentul pisicilor poate fi „ghicit” în funcţie de culorit. Ei bine, se pare că nu numai proprietarii au această preocupare, ci şi oamenii de ştiinţă.
Majoritatea oamenilor de ştiinţă care au cercetat legătura dintre firea pisicilor şi coloritul lor au ajuns, pe baza mărturiilor proprietarilor şi ale veterinarilor, la concluzia că se poate alcătui o medie din care să reiasă, în mare, că temperamentul felinelor de apartament diferă în funcţie de nuanţa blănii. Acest lucru se explică, se pare, prin faptul că atît culoarea, cît şi firea sînt moştenite.
Pisicile complet albe sînt timide, iubesc să fie alintate şi mîngîiate, sînt tăcute, delicate şi sincere şi preferă să mănînce din farfuria de pe masă, decît să alerge după şoareci. Ele sînt calme, paşnice şi isteţe, dar uneori excesiv de leneşe.
Conform unor cercetări, pisicile roşcate, portocalii şi crem sînt schimbătoare, temperamentale, au un comportament uneori surprinzător şi o dispoziţie rareori prietenoasă - în special motanii.
Pisicile calico (cu pete roşcate, albe şi negre) şi cele cu blana în combinaţie de roşcat şi negru sînt materne, calme, vioaie, isteţe, vorbăreţe şi prietenoase. De asemenea, au tendinţa de a mînca prea mult şi de a deveni obeze. Cercetările au arătat că pisicile tigrate sînt echilibrate, sociabile, relaxate, calme, dependente de stăpîni, adoră să stea în casă şi sînt, de multe ori, leneşe. Cele cu dungi roşcate, portocalii sau maronii sînt buni exploratori şi vînători, iar în casă sînt docile. Cele cu dungi gri au, în plus, un caracter puternic, sînt isteţe, mai independente şi adoră să se bălăcească.
Pisicile gri sînt tăcute, au un temperament blînd, sînt afectuoase, paşnice, calme şi grijulii cu stăpînii. Uneori însă unele exemplare pot avea firi înşelătoare, cu accese subite de răutate.
În ciuda reputaţiei proaste cauzate de superstiţii, pisicile negre sînt prietenoase, loiale, suspicioase cu străinii, puţin încăpăţînate, uneori prea independente şi au personalitate plăcută. De asemenea, au o sănătate de fier.
În general, felinele cu blăniţa alb cu portocaliu sînt excesiv de leneşe. Le place să stea ore în şir într-un loc, însă uneori nu suportă să fie mîngîiate prea mult sau să fie ţinute în poală, fiind destul de independente.
Felinele alb cu negru sînt, de obicei, placide, prietenoase, echilibrate, însă au tendinţa de a pleca în explorări lungi dacă sînt ţinute la curte. În cazul în care stau în casă este posibil să devină supraponderale. Totuşi, sînt loiale familiei şi, în general, se ataşează de un singur stăpîn, cu care se poartă precum un căţel.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1919
- Populația:
- 1181 locuitori
Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.
Comentarii
(0)