11 april 2023, 12:30 Kaleidoscope views 26869
Firea pisicilor se „citeşte“ în culoarea blăniţei
11 april 2023, 12:30 Kaleidoscope views 26869

Firea pisicilor se „citeşte“ în culoarea blăniţei

De-a lungul vremii, foarte mulţi iubitori şi cunoscători ai felinelor de companie s-au întrebat dacă temperamentul pisicilor poate fi „ghicit” în funcţie de culorit. Ei bine, se pare că nu numai proprietarii au această preocupare, ci şi oamenii de ştiinţă.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă care au cercetat legătura dintre firea pisicilor şi coloritul lor au ajuns, pe baza mărturiilor proprietarilor şi ale veterinarilor, la concluzia că se poate alcătui o medie din care să reiasă, în mare, că temperamentul felinelor de apartament diferă în funcţie de nuanţa blănii. Acest lucru se explică, se pare, prin faptul că atît culoarea, cît şi firea sînt moştenite.

Pisicile complet albe sînt timide, iubesc să fie alintate şi mîngîiate, sînt tăcute, delicate şi sincere şi preferă să mănînce din farfuria de pe masă, decît să alerge după şoareci. Ele sînt calme, paşnice şi isteţe, dar uneori excesiv de leneşe.

Conform unor cercetări, pisicile roşcate, portocalii şi crem sînt schimbătoare, temperamentale, au un comportament uneori surprinzător şi o dispoziţie rareori prietenoasă - în special motanii.

Pisicile calico (cu pete roşcate, albe şi negre) şi cele cu blana în combinaţie de roşcat şi negru sînt materne, calme, vioaie, isteţe, vorbăreţe şi prietenoase. De asemenea, au tendinţa de a mînca prea mult şi de a deveni obeze. Cercetările au arătat că pisicile tigrate sînt echilibrate, sociabile, relaxate, calme, dependente de stăpîni, adoră să stea în casă şi sînt, de multe ori, leneşe. Cele cu dungi roşcate, portocalii sau maronii sînt buni exploratori şi vînători, iar în casă sînt docile. Cele cu dungi gri au, în plus, un caracter puternic, sînt isteţe, mai independente şi adoră să se bălăcească.

Pisicile gri sînt tăcute, au un temperament blînd, sînt afectuoase, paşnice, calme şi grijulii cu stăpînii. Uneori însă unele exemplare pot avea firi înşelătoare, cu accese subite de răutate.

În ciuda reputaţiei proaste cauzate de superstiţii, pisicile negre sînt prietenoase, loiale, suspicioase cu străinii, puţin încăpăţînate, uneori prea independente şi au personalitate plăcută. De asemenea, au o sănătate de fier.

În general, felinele cu blăniţa alb cu portocaliu sînt excesiv de leneşe. Le place să stea ore în şir într-un loc, însă uneori nu suportă să fie mîngîiate prea mult sau să fie ţinute în poală, fiind destul de independente.

Felinele alb cu negru sînt, de obicei, placide, prietenoase, echilibrate, însă au tendinţa de a pleca în explorări lungi dacă sînt ţinute la curte. În cazul în care stau în casă este posibil să devină supraponderale. Totuşi, sînt loiale familiei şi, în general, se ataşează de un singur stăpîn, cu care se poartă precum un căţel.

Keywords:

animale , caracter

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
3087 locuitori

Bilicenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bilicenii Vechi și Coada Iazului. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei şi la 115 km nord de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3087 locuitori. Satul Bilicenii Vechi este atestat documentar în anul 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.