30 iulie 2014, 16:21 Caleidoscop views 24045
30 iulie 2014, 16:21 Caleidoscop views 24045

Top 10 al celor mai rare rase de cîini



Ce ar face oamenii fără cîini de companie? Ei au devenit prietenii noștri, fiind cei mai buni tovarăși, care sînt devotați faţă de stăpîn toată viaţa. Cu ajutorul selecției oamenii au obținut noi rase de cîini, care au o varietate de calităţi exterioare şi de caracter. Unele rase nu sînt prea populare, numărul altora creşte de la o zi la alta. Mai jos aducem informații despre rase extrem de rare, dar care merită atenţie, potrivit listverse.com.

1)  Katalburun

Această rasă este de origine turcă şi este notabilă pentru nasul bifurcat în mod neobişnuit. Acest aspect este, probabil, cauzat de împerecherile multiple. Vînătorii locali apreciau înalt abilităţile legendare de vînătoare ale acestor cîini, care sînt superioare cîinilor cu nasul obișnuit. În orice caz, rasa este rară în afara Turciei.

2) Mudi

Această rasă a apărut în Ungaria. Cîinele este capabil de a gestiona turme mari de vite. Moody are o blană moale, ondulată, cu strat neted pe bot. Datorită capacităţii sale de a păzi vitele şi ingeniozității sale, Mudi a fost recunoscut în întreaga lume. În afara Ungariei acești cîini sînt destul de greu de găsit.

3) Ridgeback thailandez

Rasa a fost adusă în SUA în 1994  și a devenit destul de populară, dar rară. Blana este formată din păr scurt și moale, cu o coamă evidentă pe spate (care crește în sens opus față de restul părului). Acest cîine este vigilent, inteligent, cu o minte proprie, mari rezerve de energie, vioi și activ, dar rezervat în compania străinilor.

4) Elkhound norvegian

Originar din Norvegia, este o rasă străveche folosită de vikingi la vînătoarea de animale mari în pădurile înghețate ale Norvegiei. Are cîte un deget rudimentar la fiecare labă.

5) Cîinele carolin

Acest cîine este adesea numit "Dingo american", este genetic legat de rasele de cîni primitivi, cum ar fi cîinele dingo australian sau cîinele din  Noua Guinee. Această rasă are o capacitate surprinzătoare de adaptare.

6) Mastiful Tibetan

Această rasă este un descendent direct al mastifilor din cele mai vechi timpuri. Acest cîine lînos este un paznic feroce la el acasă, în Himalaya. Cand cîinele a fost adus din munţi în cîmpie pentru vînzare şi reproducere, ea a contactat o serie de boli. Masculii din această specie pot ajunge la 80 de kilograme!

7) Azavak

Acest cîine este destul de rar întîlnit în afara Africii natale, dar este deja cunoscut în alte părţi ale lumii. Cîinele pare a fi foarte subţire şi alungit. Acesta este folosit pentru vânătoarea de gazele şi alte animale rapide din savana africană.

8) Otterhound

Strămoșii acestei rase au trăin încă în secolul al XII-lea în Marea Britanie. Otterhound  era cîndva cîinele preferat al vînătorilor, fiind folosit la vînătoarea de vidre. În America de Nord trăiesc doar 350 reprezentanți ai acestei rase.

9) Staby Hound

Acest cîine este mîndria naţională a Ţărilor de Jos şi este acum folosit ca cîine de vînătoare.

10) Chinook

Cînii din această rasă sînt descendenți direcți ai unuia dintre cei mai renumiți cîini de sanie cu n umele Chinook. Rasa a fost creată la începutul secolului XX, pe tărîmurile din Noua Anglie, de către Perry Greene. După moartea acestuia în 1963, rasa a intrat în declin. În 1981 în lume mai existau doar 11 exemplare din această rasă. Un grup de simpatizanți ai Chinook-ului au hotărît să salveze acest cîine de la dispariție și au pornit un program de reproducere. În prezent în lume există aproximativ 800 de cîini Chinook.

Cuvinte cheie:

top , animale , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.