06 noiembrie 2017, 10:31 Caleidoscop views 10118
Panama Papers: ce legături demască noua scurgere de informații
06 noiembrie 2017, 10:31 Caleidoscop views 10118

Panama Papers: ce legături demască noua scurgere de informații

Datorită noilor dezvăluiri din punct de vedere al informațiilor, se continuă investigația #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnaliști în industria secretă a paradisurilor fiscale.

Astfel, peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume, potrivit ICIJ, citat de riseproject.ro

Documentele arată cît de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar și în lumea corporațiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross. Începînd cu 2014, o companie de transport naval la care este acționar a obținut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin.

Cel puțin 12 consilieri, membri de cabinet și finanțatori importanți ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.

A deține un offshore este de cele mai multe ori perfect legal. Caracterul secret al acestor paradisuri fiscale atrage însă traficanți de droguri, persoane care vor să spele bani și lideri corupți. Adesea fără angajați sau birouri, aceste companii sunt folosite în structuri complexe, gîndite pentru evitarea taxelor și prejudicierea bugetele statelor cu miliarde de dolari.

Industria offshore îi sărăcește pe săraci spune Brooke Harrington, profesoară la Copenhagen Business School și autoare a unor cărți pe tema distribuirii bogăției: "Există un grup mic de oameni care nu se supune acelorași legi ca noi toți ceilalți. (...) Aceștia își trăiesc visul și se bucură de beneficii fără a respecta constrângerile."

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby și a unui furnizor de servicii offshore numit Estera. Cele două afaceri au funcționat împreună până în 2016, cînd Estera a devenit independentă.

Cel puțin 31 de mii de indivizi menționați în baza de date a Appleby sînt din Statele Unite ale Americii. Pe următoarele locuri, ca număr total de clienți, se situează Marea Britanie, China și Canada.

Multe dintre corporațiile care apar în bazele de date obținute de ICIJ au afaceri și în România, iar în documentele Appleby apar și numele unor cetățeni români care s-au folosit de serviciile furnizorului de servicii offshore.

Reprezentanții Appleby nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii de la ICIJ, dar au emis un comunicat susținînd că "nu există nicio dovadă a vrunei ilegalități".

#ParadisePapers continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigația Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puțin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua și Barbuda, Cook Island dar și Isle of Man și altele.

Arhiva conține informații despre avioane spion cumpărate de Emiratele Arabe Unite, despre compania din Barbados a unui inginer canadian care a încercat să construiască o super armă pentru fostul dictator irakian, Saddam Hussein, dar și despre celebrul preot mexican Marcial Maciel Degollado, fondator al ordinului catolic Legionarii lui Hristos, al cărui nume a fost implicat într-un scandal privind abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.

Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rîndul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută.

Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, pînă acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

Mai multe detalii găsiți AICI.

Sursa: psnews.ro

Cuvinte cheie:

offshore , politicieni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1507
Populația:
396 locuitori

Larga Veche este un sat din cadrul comunei Larga Nouă, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 396 de oameni. Satul Larga Veche a fost menționat documentar în anul 1507.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.