28 septembrie 2017, 11:45 Caleidoscop views 7171
A fost găsit orașul pierdut al lui Alexandru Macedon
28 septembrie 2017, 11:45 Caleidoscop views 7171

A fost găsit orașul pierdut al lui Alexandru Macedon

Un oraș misterios, despre care se crede că a fost fondat de Alexandru Macedon în urmă cu 2000 de ani, a fost descoperit de arheologii britanici cu ajutorul unor drone, scrie The Times.

Qalatga Darband, situat în nordul Irakului a fost pierdut pentru mai mult de 2000 de ani, pînă cînd cercetătorii au dat peste el după ce au zburat cu drone peste o zonă interzisă mult timp.

Un oraș misterios, despre care se crede că a fost fondat de Alexandru Macedonski în urmă cu 2.000 de ani, a fost descoperit de arheologii britanici cu ajutorul unor drone, scrie The Times.

Qalatga Darband situat în nordul Irakului a fost pierdut pentru mai mult de 2.000 de ani, pînă cînd cercetătorii au dat peste el după ce au zburat cu un drone peste o zonă interzisă mult timp.

Arheologii de la British Museum au devenit interesați de acea zonă după ce au avut acces la o serie de fotografii realizate din satelit de guvernul american în scopuri militare în anii '60.

Echipa britanică a confirmat apoi amplasarea orașului după ce au zburat deasupra zonei cu o dronă dotată cu o cameră foto. Imaginile surprinse au reușit să stabilească forma așezării acum îngropată în pămînt.

John MacGinnis, unul dintre arheologii din echipa care investighează descoperirea spune că Qalatga Darband a fost un oraș înfloritor și a existat în ultimele două secole ale mileniului trecut. Orașul a fost construit cel mai probabil de Alexandru Macedon în 331 î.Hr., în timp ce îl urmărea pe Darius al III-lea al Persiei, înainte de al învinge în lupta de la Gaugamela.

Prin prelucrarea imaginilor pentru a evidenția contrastele în culoare, echipa a putut stabili contururile unei clădiri dreptunghiulare mari, ascunse sub câmpurile de grâu și orz.

MacGinnis a spus că: „Drona a dat rezultate excelente" și a explicat cum a fost posibilă identificarea clădirilor. „În cazul în care există pereți subterani, grîul și orzul nu cresc la fel de bine, astfel încît există diferențe de culoare în creșterea culturilor."

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
1326 locuitori

Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.