|
Cea mai adîncă depresiune din lume (Foto)
Cel mai adînc loc din lume - Groapa Marianelor. Aceasta este situată în partea de vest a Oceanului Pacific, în apropiere de Insulele Marianelor, de la care provine și denumirea.
Lungimea Gropii Marianelor e de aproximativ 1500 de kilometri. Fundul plat are lățimea de 1-5 km. Recent, au fost descoperiți în partea de jos munți cu înălțimea de 2,5 km. Potrivit datelor cercetării, în anul 2011, adîncimea maximă a Gropii Marianelor în cel mai adînc loc al ei, numit Abisul Challenger constituie 10 994, cu eroarea de +/- 40 de metri. Depresiunea s-a format la intersecția dintre Pacific și plăcile tectonice din Filipine. Descoperirea și prima măsurare a adîncimii Gropii Marianelor a avut loc în anul 1875. Atunci britanicii au numărat 8367 de metri. Iar în anul 1951 au descoperit deja adîncimea de 10 863 metri. Pentru prima dată, oamenii s-au scufundat în partea de jos a Gropii Marianelor pe 23 ianuarie 1960, pe batiscaful "Trieste". Aceștia au fost exploratorii Jacques Picard și locotenentul Don Walsh al Marinei SUA. Atunci s-a dovedit că există viață chiar și la asemenea adîncimi. La fund au fost descoperiți pești plați ca cambula și diverse e organisme vii.
CURIOZITĂȚI DESPRE GROAPA MARIANELOR. Presiunea la fund este de 108,6 MPa, aceasta fiind de 1072 de ori mai mare decît presiunea atmosferică la nivelul oceanelor. De aceea, probabil, și peștii sînt plați ca clătitele. Pînă la acest moment doar trei oameni au fost la fundul Gropii Marianelor.
Există mai multe legende și mituri despre existența acolo a diferitor monștri, dinozauri și alte creaturi minunate. Dacă ați arunca o minge din metal cu o greutate de 1 kg, atunci aceasta va ajunge în partea de jos după 64 de minute. Adîncimea Gropii Marianelor e mai mare decît înălțimea celui mai înalt munte - Everest.
Sursa:
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1457
- Populaţia:
- 1027 locuitori
Lalova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țipova, Lalova şi Nistreni. Amplasat pe malul drept al Nistrului satul Lalova este situat la o distanţă de 44 km de oraşul Rezina şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni.Satul Lalova a fost atestat documentar în anul 1457.
Comentarii
(0)