18 noiembrie 2015, 16:38 Caleidoscop views 6680
Statul Islamic a pregătit o capcana pentru țările europene
18 noiembrie 2015, 16:38 Caleidoscop views 6680

Statul Islamic a pregătit o capcana pentru țările europene

Saptamana trecuta, presedintele Obama a declarat ca s-a reusit "intimidarea" gruparii Statul Islamic in Siria si Irak. Dar atentatele de vineri seara, de la Paris, au demonstrat contrariul, si anume ca, in momentul de fata, SI a devenit poate cea mai mare amenintare la adresa Occidentului. Pentru ca SI pune in practica o strategie globala pentru a-si apara teritoriile ocupate si, in plus, a ajuns sa-si exporte ura si cruzimea in Libia, Egipt, Afganistan si in alte tari, comenteaza intr-un amplu articol cotidianul Washington Post.

Strategia Statului Islamic rezida in dezbinarea societatii occidentale. Aceasta grupare spera, potrivit publicatiei citate, ca actiunile ei sa antreneze o reactie furtunoasa din partea guvernelor europene fata de comunitatile de musulmani absolut nevinovati, ceea ce ar conduce la o radicalizare a acestora din urma.

Iar atacurile de la Paris nu au fost decat o noua demonstratie a acestei campanii. Incepand din ianuarie 2015, cetatenii europeni care lupta de partea Statului Islamic in Irak si Siria, au oferit sustinere materiala si electronica celor care au pregatit atentatele din capitala franceza, Copenhaga si din Lyon, precum si celor care au incercat sa organizeze astfel de operatiuni teroriste la Londra, Barcelona si Bruxelles.

Dupa atacul asupra redactiei publicatiei satirice Charlie Hebdo, Statul Islamic a declarat ca "foarte curand, musulmanii din Occident vor trebui sa aleaga: fie renunta la credinta lor, fie adera la SI", pentru a scapa de organele de ordine din tarile in care traiesc. Iar prin atentatele comise, SI vrea sa creeze conditiile declansarii unui razboi apocaliptic cu Occidentul, sustine Washington Post.

Din pacate, unele elemente ale societatii occidentale reactioneaza asa cum doreste SI. In multe tari europene prind putere partidele de extrema dreapa. Este, spre exemplu, cazul Frantei, unde liderul Frontului national, Marine Le Pen, a afirmat ca "aceia care intretin legaturi cu islamistii sunt dusmanii tarii", dar si al Danemarcei, unde Partidul popular, cu platforma lui nationalista si antiislamica, a strans 21% dintre voturile exprimate la alegerile din iunie.

Iata de ce, Europa si SUA trebuie sa inteleaga, in sfarsit, ca razboiul interreligios din Orientul Mijlociu reprezinta o amenintare directa la adresa securitatii lor. Razboaiele din Siria si Irak mobilizeaza forte radicale in intreaga lume. Ele au devenit arene unde teroristii invata sa lupte.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

Statul Islamic , terorism , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
325 locuitori

Bulbocii Noi este un sat din cadrul comunei Bulboci, raionul Soroca. Localitatea se află pe malul rîului Căinar, la 32 km de oraşul Soroca şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 325 de oameni. Satul Bulbocii Noi a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.