23 iunie 2024, 14:45 Personalități views 932
A fost publicat Programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli
23 iunie 2024, 14:45 Personalități views 932

A fost publicat Programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a publicat Programul funeraliilor marcantului scriitor, laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Spiridon Vangheli.

Astăzi, la ora 17:00, corpul neînsuflețit al lui Spiridon Vangheli va fi transportat la Biserica Sfînta Teodora din Sihla, unde ulterior va fi oficiat un Serviciu divin și o slujbă de pomenire.

Luni, 24 iunie 2024, la ora 09:40, cortegiul funerar se va deplasa de la această biserică la Palatul Național, unde va începe o ceremonie funerară la ora 10:00, urmată ulterior de un miting funerar.

La ora 12:30, cortegiul funerar se va deplasa spre Cimitirul Central din Chișinău, de-a lungul străzii Armenești.

Toți doritorii de a-și lua mîine rămas bun de la scriitorul Spiridon Vangheli sînt rugați să respecte indicațiile autorităților, precum și intimitatea familiei.

Celebrul scriitor pentru copii, prozator, poet, traducător și editor Spiridon Vangheli a încetat din viață pe 21 iunie, la vîrsta de 92 de ani. A fost distins cu Diploma de Onoare Internațională Andersen, Medalia "Mihai Eminescu", Ordinul Republicii, a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul Ion Creangă al Academiei Romîne, deținător al titlurilor de Maestru al Artelor și Scriitor al Poporului.

În semn de adîncă durere și în memoria lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, cînd vor avea loc funeraliile ilustrului scriitor, a fost declarată zi de doliu național printr-un decret emis de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ea a menționat că Spiridon Vangheli, un scriitor care de-a lungul vieții sale a creat literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice.

"Am rămas fără "Tatăl lui Guguță", însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decît un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blîndețea lumii lui Guguță", a menționat șefa statului.

Președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean au exprimat, de asemenea, condoleanțe, menționînd că Spiridon Vangheli este creatorul unor opere nemuritoare precum "Isprăvi ale lui Guguță" și va rămîne mereu în memoria noastră Guguță cu căciula lui magică, iar noi ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
112 locuitori

Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.