21 decembrie 2023, 12:00 Personalități views 1774
Dumitru Roibu: Tineretul nostru merită să ducă țara într-un viitor prosper
21 decembrie 2023, 12:00 Personalități views 1774

Dumitru Roibu: Tineretul nostru merită să ducă țara într-un viitor prosper

Generația tînără este viitorul țării noastre, și în mîinile cui se va pomeni el depinde nu doar de aportul părinților, dar și de cel al instituțiilor de profil (Ministerul culturii, educației), al autorităților municipale și al organizațiilor obștești. Despre cum e corect să fie educat tineretul, cum să creăm pentru el "tendințe pozitive", țintite spre creșterea personală și de carieră, cum să implementăm educația digitală și despre studierea tehnologiilor moderne în școlile din toată țara, dar și despre multe altele, a relatat activistul civic Dumitru Roibu, președintele Fondului pentru dezvoltare ecologică ECODAVA, director executiv al YMCA Moldova în programul "Большая Игра" cu Nina Dimoglo.

- Alegerile recente auarătat, că tineretul nu este așa de activ cum ne-am dori, și își exprimă slab poziția civică – reacționează, în general, la proiecte sociale, publice. Cum apreciați gradul de activism al tinerilor?

- Participarea sau neparticiparea la procesele politice merită studiată, dat fiind că tineretul de azi nu poate fi comparat cu cel din anii 90 sau și mai devreme. Este un paradox, căci timpul nostru oferă mult mai multe oportunități ca înainte, toate hotarele au fost deschise, poți lua orice experiență din alte țări și s-o aduci la noi. Pentru tineri, există mult mai multe posibilități financiare, de infrastructură, există Internetul, există posibilități nelimitate de obținere a cunoștințelor, aptitudinilor noi. În ciuda acestui fapt, constatăm cu amărăciune, că tot mai mulți tineri părăsesc țara noastră.

Sarcina societății, și mai ales a politicienilor, instituțiilor publice și organizațiilor e să înțeleagă de ce este așa, și să fac tot posibilul pentru a opri acest proces. Pentru că, în esență, este un exod al populației, în special – un exod al creierilor. Da, știm că poporul moldovenesc este destul de talentat și deștept, dar, cu regret, roadele ”le culeg” alte țări.

Vorbind despre situația tineretului la actuala etapă de dezvoltare a Republicii Moldova ca stat independent, trebuie să menționez că, din fericire, i se deschid noi și noi posibilități. În suburbiile Chișinăului și nemijlocit la Chișinău , unde noi dezvoltăm mai multe proiecte, în fiecare sector există centre de tineret. Ele au propriile edificii, angajați care prestează servicii, posibilități financiare de a acoperi tot felul de cheltuieli, se desfășoară diverse evenimente pentru dezvoltarea personală și profesională, precum și evenimente culturale. Pentru tineri devine tot mai interesantă ieșirea din Internet și din lumea jocurilor video, și implicarea în comunicarea cu oameni reali și în soluționarea problemelor societății.

Există numeroase probleme invizibile la prima vedere, pe care mulți nu le simt. Unii nu înțeleg problema ecologică, poate pentru că ei înșiși o creează. Unii nu simt problema bullying-ului și nu-i conștientizează gravitatea.

Unii nu înțeleg gravitatea problemei că tot mai mulți tineri nu au (eu cunosc asemenea persoane) experiența comunicării cu diferiți oameni, fiind blocați din acest punct de vedere, pentru că din copilărie practică jocurile video și se scufundă în spațiul virtual. Acolo nu au probleme de comunicare cu oameni de diferite vîrste, naționalități, confesii. În viața reală, care necesită contact, emoții, le este mult mai complicat.

Întregul complex de probleme de acest gen ne arată, că tineretul actual este așa de diferit, că e dificil să-l înțelegi sau să-i determini un cadru anumit. Totuși, situația de azi ne permite să menționăm, că există multe posibilități pentru ca tinerii să se dezvolte, să-și manifeste creativitatea, să aplice aptitudinile și să demonstreze ce pot. Și, revenind la cele de la care am pornit, tinerii au posibilitatea să înțeleagă că pot și că-s demni să ducă țara noastră într-un viitor mai prosper.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Dumitru Roibu , tineret , viitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
897 locuitori

Briceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Briceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și 219 la km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 897 de oameni. Satul Briceni a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.