06 iunie 2012, 12:05 Personalități views 4706
06 iunie 2012, 12:05 Personalități views 4706

Înveşnicirea numelui primadonei Maria Bieşu

La Chișinău va fi înveșnicit numele primadonei Operei Naționale Maria Bieșu, decedată la 16 mai 2012.  La propunerea surorii regretatei interprete, Valentina Chiriliuc, în Moldova vor fi întreprinse mai multe acțiuni în vederea înveșnicirii memoriei primadonei.

Prim-vicepreşedintele Uniunii Muzicienilor, Aurelian Dănilă a propus să fie instituit un concurs în cadrul Festivalului Internaţional "Maria Bieşu", care va avea loc în luna septembrie. O altă propunere vizează instituirea unor burse guvernamentale în memoria artistei. Totodată se doreşte emiterea unei cărţi poştale, editarea unui volum şi realizarea unui film documentar despre viaţa Mariei Bieşu.

De asemenea, pentru promovarea creaţiei regretatei cîntăreţe vor fi imprimate un CD şi un DVD cu opera interpretată de ea. S-a mai propus ca liceului teoretic din Volintiri, raionul Ştefan Vodă să-i fie conferit numele "Maria Bieşu".

De asemenea, s-a discutat despre denumirea unei străzi din capitală în memoria artistei şi deschiderea unui muzeu la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu", în care să fie expuse momente din viaţa acesteia. Tot la teatru s-a propus să fie amplasat şi un bust al interpretei.

Vlad Filat a spus că toate acţiunile propuse urmează a fi realizate.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
148 locuitori

Baroncea Nouă este un sat din cadrul comunei Baroncea, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 148 de oameni. Satul Baroncea Nouă a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.