![]() |
In memoriam Vera Malev
Astăzi se împlinesc 28 de ani de la trecerea în neființă a prozatoarei Vera Malev.
S-a născut la 5 octombrie 1926 la Chişinău. A absolvit Institutul de Literatură „Maxim Gorki" din Moscova (1961). În literatură a debutat în anul 1947, cu povestirea pentru copii „Niculăieş", pentru care a fost decernată cu Premiul întîi al Uniunii Scriitorilor din RSSM. Din anul 1949 este membru al Uniunii Scriitorilor. În 1956 apare prima povestire de proporţii, „Meleag nesupus", care evocă evenimentele din perioada celui de-al doilea război mondial. Tematica aceasta o va preocupa şi mai tîrziu, în povestirile Zile de arşiţă (1966) şi Tăcere şi strigăt (1977). Tendinţa de a sparge clişeele şi de a introduce soluţii artistice proaspete este proprie şi romanelor Cîntecul îşi face cale (1961) şi Cumpăna (1970).
Scriitoarea a scris și cărți pentru copii: Prietenii mei (1959), Revedere (1964), Flori de dumitriţă (1967). Publicistica şi-a adunat-o în volumul Paşii vremii (1975).
Vera Malev ocupă mai multe funcţii în domeniul literaturii: lucrător literar la revista „Octombrie" (1947- 1951); lucrător literar, şefă de secţie, secretar responsabil la revista „Femeia Moldovei" (1951 – 1959); redactor – şef la Ministerul Culturii (1961 – 1964); şef de secţie la revista „Nistru" (1964 – 1966); Secretar responsabil la Comitetul Republican pentru Premiile de Stat ale RSS Moldova în domeniile literaturii şi artei.
Vera Malev este deţinătoarea a cîtorva distincţii de stat: Ordinul „Pentru muncă exelentă" (1960); Diploma de Onoare a Comitetului moldovenesc pentru apărarea păcii; Maestru Emerit în Artă a R. Moldova (1983), laureată a Premiului de Stat al Republicii Moldova (1996, post mortem, pentru romanul „Recviem pentru Maria").
Romanul „Recviem pentru Maria", a fost editat în 1986, iar în 2004 a fost tipărit în grafia latină. Romanul a fost tradus şi în limba rusă. Scriitoarea a acoperit o enormă pată albă pe harta istorică a neamului, evocînd sub formă artistică marile personalităţi ale trecutului. Vera Malev a plăzmuit o operă despre unul dintre talentele de exepţie ale meleagului nostru. Anterior ea publicase schita „Trei întălniri cu Maria Cibotari" (1975), care a fost proiectul unui roman cu vestita cîntăreaţă de operă. „Recviem pentru Maria" este romanul unui destin. Autoarea a reconstituit calea vieţii şi a creaţiei ilustrei artiste, apelînd la documente oficiale, la amintirile oamenilor care au cunoscut-o, dar cel mai mult la propriile imaginaţii şi intuiţii.
Vera Malev s-a stins din viață la 28 ianuarie 1995 la Chișinău.
Anunț important pentru moldovenii din nordul Italiei
Pașapoarte de tip nou vor apărea în R. Moldova. Cînd vor fi puse în circulație
Cetățenii moldoveni vor putea obține mai ușor pașaportul rusesc
China reia eliberarea tuturor tipurilor de vize, pentru prima dată în ultimii trei ani
În Chișinău va fi inaugurată o nouă ambasadă
Reprezentanții comunității muzicale de moldoveni stabiliți în Austria s-au reunit
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX-lea
- Populația:
- 1296 locuitori
Găvănoasa este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Găvănoasa, Vladimirovca. Satul Găvănoasa se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1296 de oameni. Satul Găvănoasa a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.
Comentarii
(0)