24 iulie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 201
„Salut, Maia”: Cazul judecătoarei Victoria Sanduța
24 iulie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 201

„Salut, Maia”: Cazul judecătoarei Victoria Sanduța

Decizia de a respinge numirea unui șir de judecători înainte ca aceștia să atingă limita de vîrstă a declanșat un val de critici din partea unor avocați și reprezentanți ai societății civile. În opinia lor, printre acești slujitori ai zeiței Themis avem și oameni cinstiți, iar argumentarea Președinției și a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) nu este suficient de clară.

Printre cei ajunși în «lista refuzaților» este și judecătoarea Victoria Sanduța, care deseori a criticat reprezentanții guvernării și reforma justiției, desfășurată în țara noastră. În ședința de la începutul lunii iulie, plus la evaluarea integrității, membrii CSM i-au adresat judecătoarei numeroase întrebări privind publicațiile sale pe rețelele de socializare și comentariile la ele, în care aceasta face remarci critice sau ironice despre conducerea țării, deputați și membrii comisiei de prevetting.

Decizia CSM a ridicat multe întrebări nu doar printre judecători, ci și în mediul experților, care o numesc inconsecventă și inacceptabilă într-un stat de drept. Ei menționează, că aceasta nu numai că amenință independența justiției, ci se bazează și pe proceduri antedatate și a fost adoptată cu un vot minoritar, ceea ce contravine prevederilor legii.

«Abuzul trebuie numit abuz, nu reformă»

Victoria Sanduța și-a început cariera în domeniul justiției în octombrie, 2009. A devenit judecătoare în martie, 2017 – la o zi după împlinirea celor 30 de ani. În august, 2019 Sanduța a fost printre fondatorii și a ajuns în fruntea unei noi asociații obștești pentru judecători și avocați, înregistrată sub numele „Vocea Justiției” . Printre fondatorii acesteia au mai fost Ion Malanciuc și Marina Curtiș. Printre obiectivele de bază , organizația a anunțat dezvoltarea unei culturi a democrației, a statului de drept și a autorității justiției, contribuirea la independența justiției, munca judecătorilor fără interferențe interne sau externe.

Reprezentanții «Vocii justiției» au atras în mod repetat atenția asupra inconsecvenței și a reformelor prost concepute, efectuate de autoritățile din sectorul justiției, vorbind și despre promovarea candidaților fideli în unele funcții cheie. Declarațiile organizației și ale Victoriei Sanduța personal țineau de abuzurile comise de CSM, disponibilizarea unor judecători pe motive neargumentate. Sanduța a demonstrat la Curtea Constituțională, că judecătorii nu pot fi transferați la muncă în alte instanțe fără acordul lor. În plus, a transmis Comisiei de la Veneția un aviz cu privire la anumite măsuri pentru selecția (evaluarea) candidaților pentru posturi în organele de autoguvernare ale judecătorilor și procurorilor.

«Abuzul trebuie numit abuz, nu reformă! Un fals trebuie să fie numit fals, nu informații clasificate! Minciuna trebuie numită minciună, nu integritate», – a declarat Sanduța în comentariul la epopeea judecătorului Alexei Paniș la comisia prevetting. În ajun, Paniș a plasat pe rețelele de socializare o postare, în care a informat că cu doar 24 ore înainte de interviu comisia i-a expediat materialele suplimentare, primite de la Serviciul Fiscal de Stat, care „cu bună știință nu corespundeau adevărului”.

Au răsunat declarații critice și cu privire la unii foști și actuali membri ai guvernului. Astfel, în noiembrie 2022, judecătoarea a cerut demisia ministrului justiției de atunci Serghei Litvinenco „pentru lipsă de onestitate” din cauza corespondenței apărute în spațiul public privind organizarea unui concurs pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, obținută de Veronica Drăgălin. Din spusele ei, în caz că se descoperă detalii despre negocierile din culise privind selecția candidaților pentru una dintre pozițiile-cheie în sistemul justiției, în țările europene ar trebui să urmeze „demisii de onoare”. „O reputație impecabilă este o valoare europeană pentru funcționarii publici, care ar trebui să existe în realitate, și nu pe foaie”, a scris Victoria Sanduța.

Judecătoarea a reacționat și la unele afirmații ale ministrei sănătății Ala Nemerenco, cu accent pe inechitățile în salariul ministrei și cel al medicilor care salvează vieți. «Credeți că o echipă de chirurgi, care efectuează 5 operații pe zi, 4 planificate și una de urgență, în care salvează literalmente o persoană de la moarte, este o muncă mai mult, sau mai puțin responsabilă ca cea a unui ministru? De ce un ministru are un salariu lunar de 50 de mii de lei, iar un chirurg - 15 mii de lei?», - s-a adresat judecătoarea șefei Ministerului sănătății.

În martie, 2023 judecătoarea a criticat deputații din parlamentul Moldovei pentru că nu le-au permis judecătorilor să-și aleagă reprezentanții în CSM, și i-au obligat să-i numească pe cei selectați de comisia prevetting. Ea a îndemnat să fie evitată graba în chestiuni așa de serioase. „Scopul este nu să intrăm grăbit în Uniunea Europeană, pentru ca ulterior, peste 12 ani, să despăgubim prejudiciul în baza deciziilor luate de CEDO, căci vor plăti cetățenii, nu actualul guvern”, a subliniat Sanduța.

În unele cazuri «Vocea justiției» a apreciat pozitiv acțiunile guvernării: spre exemplu, la adoptarea proiectului de lege privind modificarea Constituției în domeniul sistemului judiciar, care prevede excluderea numirii judecătorilor pentru un mandat de 5 ani. Un alt eveniment pozitiv, potrivit organizației, a fost nominalizarea și numirea ulterioară a Dianei Scobioală în funcția de judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.