18 iulie 2024, 11:30 Istoria views 112
Cercetătorii au identificat cel mai vechi loc de trai al oamenilor din Europa
18 iulie 2024, 11:30 Istoria views 112

Cercetătorii au identificat cel mai vechi loc de trai al oamenilor din Europa

Oamenii de știință au identificat cel mai vechi sit uman din Europa. Acesta este situat în Orsay (Grenada, Spania).

Pentru a data locul, ei au folosit o metodă inovatoare bazată pe paleomagnetism. Aceasta constă în analizarea modificărilor polilor magnetici ai planetei înregistrate în minerale.

Cercetătorii au examinat o regiune de rocă sedimentară extinsă de peste 80 de metri lungime care a ieșit la suprafață în Orsay. Ei au comparat modificările polarități magnetice cu cinci evenimente diferite și au identificat trei locuri în care au trăit oamenii cu 1,77-1,07 milioane de ani în urmă, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.

Oamenii de știință au aplicat apoi un model statistic pentru o datare mai exactă. Potrivit cercetătorilor, eroarea metodei este de aproximativ 70.000 de ani.

Rezultatele au arătat că Venta Micena este cel mai vechi sit uman din Europa. Acest sit are o vechime de 1,32 milioane de ani. Acesta este urmat de Barranco-Leon (1,28 mil. ani) și Fuente Nueva-3 (1,23 mil. ani).

Noua datare se adaugă altor dovezi care arată că colonizarea Europei s-a făcut mai degrabă prin Strîmtoarea Gibraltar, decît pe ruta alternativă prin Asia.

Printre dovezile care susțin această ipoteză se numără asemănarea uneltelor de piatră de la Orsay cu cele din Africa de Nord și resturile de animale africane străvechi (precum hipopotamii) din sudul peninsulei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cercetători , oameni , Europa , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
660 locuitori

Burghelea este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 660 de oameni. Satul Burghelea a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.