10 iulie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 717
Cît va mai creşte preţul apartamentelor în Chişinău: se aşteaptă o corecţie
10 iulie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 717

Cît va mai creşte preţul apartamentelor în Chişinău: se aşteaptă o corecţie

În prima jumătate a acestui an, preţul mediu la apartamente în Chişinău a ajuns la un maxim istoric de 1.370 euro pentru un metru pătrat, arată o analiză realizată de Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar.

În calcul sînt luate toate tipurile de apartamente din capitală şi suburbii, cu reparaţie şi în varianta alba etc. Faţă de finele anului trecut, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ în apartamentele din Chişinău a crescut cu peste 20% şi este cu aproape 6,2% mai mare decît arătau estimările de acum trei luni ale acestei agenţii, scrie mold-street.com.

De ce cresc preţurile la apartamente

Comparativ cu preţul mediu din 2023, apartamentele în capitală s-au scumpit cu circa 33% şi depăşesc astfel de cîteva ori rata medie a inflaţiei pe ţară.

Potrivit analizei, creşterea constantă a preţurilor este dictată în primul rînd de cererea constantă, or Chişinăul este unicul oraş din Republica Moldova care are o infrastructură dezvoltată şi o populaţie numeroasă.

Anume aici sînt concentrate cele mai multe insituţii de invaţămînt cît şi locuri de munca cu salarii peste media pe ţară. Tocmai de aceea, fiecare cetajean din raioane alege ca prima opţiune de migrare internă oraşul Chişinău”, explică Victor Cernomorcenco.

El susţine că creşterea preţurilor la apartamente în Chişinău poate fi atribuită şi unor factori, precum concentrarea capitalului uman şi financiar, schimbarea preferinţelor locative (oamenii vor să îşi îmbunătăşească condiţiile de trai şi vînd apartamentele din blocuri vechi şi cumpară în blocuri noi), copiii se separă mai devreme de parinţi.

Alţi factori sînt ieftinirea creditelor ipotecare (creşte cererea pe piaţa imobiliară), creşterea preţurilor la materiale de construcjie, scumpirea manoperei), creşterea veniturilor populaţei, investiţiile în infrastructură etc.

Analiza mai relevă că, din 2018 şi pînă la mijlocul anului 2024, preţul apartamentelor în Chişinău a crescut de două ori şi ceva: de la 635 euro, la 1.370 euro pentru un metru pătrat, dar și accesibilitatea a crescut: dacă în 2018 erau nevoie de 10 ani de muncă, cu un salariu mediu lunar pe economie, pentru a putea cumpăra un apartament cu 60 metri pătraţi, în 2014 e nevoie de 9,6 ani.

Cît despre evoluţia preţurilor de mai departe, autorul nu face prognoze, dar susţine că valoarea spaţiului locativ ar putea înregistra o corecţie în viitorul apropiat ca urmare a dării în exploatare a unor noi blocuri.

Menționăm că şi Banca Naţională a Moldovei (BNM) a constatat o creştere semnificativă a prețului locuințelor din Chișinău – cu circa 10% în primul trimestru 2024.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preţ , apartament , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1208 locuitori

Cristeşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Cristeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1208 oameni. Satul Cristești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.