15 iunie 2024, 13:00 Realitatea moldovenească views 1231
Alexandr Muravschi: „Foarte puține decizii au fost îndreptate spre dezvoltarea economiei”
15 iunie 2024, 13:00 Realitatea moldovenească views 1231

Alexandr Muravschi: „Foarte puține decizii au fost îndreptate spre dezvoltarea economiei”

Creșterea economică în Republica Moldova depinde foarte mult de consensul din societate și de existența unei mase critice de pături sociale ale populației care acceptă mai mult sau mai puțin o idee națională definită conceptual.

O asfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul vicepremier, fost ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, în cadrul emisiunii Morari.live, relatează Noi.md.

El și-a exprimat regretul că astăzi vedem în țară un partid de guvernămînt care s-a izolat de toată lumea și practic se luptă cu toată lumea pentru a se distruge, în timp ce ideea bună a Uniunii Europene este realizată de acesta prin metode de înșelăciune deschisă.

Alexandr Muravschi a atras atenția asupra faptului că, dacă analizăm toate deciziile adoptate de guvern și parlament în ultimii trei ani, acestea sînt în proporție de 90% restrictive și prohibitive, iar foarte puține decizii au vizat dezvoltarea, introducerea unor mecanisme și idei noi conceptuale. Am vorbit despre interzicerea canalelor de televiziune, introducerea de noi restricții, amenzi, dar au existat puține măsuri de stimulare a economiei. Au fost luate mici măsuri pentru a continua mecanismul „Ghilotinei” care a fost introdus cîndva, este debirocratizat procesul de antreprenoriat, dar astăzi a fost pus pe o bază mai modernă de digitalizare.

"Dar acestea sînt măsuri tehnice. Acestea ajută anumitor întreprinderi mici și mijlocii, dar nu au niciun impact real asupra boom-ului economic care ne este promis. Ministrul Dezvoltării Economice, Dimitri Alaiba, spune că în 2 ani Moldova va deveni cea mai bună în ceea ce privește mediul de afaceri, va deveni avansată. Dar el însuși a spus că pentru ca Moldova să aibă o creștere a PIB-ului de 2-2,5% nu trebuie de făcut nimic, deoarece economia va asigura această creștere prin mecanisme interne. Sînt de acord. Dar, în acest caz, dacă în 2023 am avut o creștere a PIB-ului de doar 0,7%, înseamnă că guvernarea a luat măsuri care înrăutățesc activitatea economiei, dacă ea ar fu putut oferi o creștere de 2-2,5% a PIB-ului fără intervenții. Dar a oferit 0,7%. Înseamnă că ați încetinit-o prin acțiunile voastre?", s-a întrebat expertul independent, fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova.

El a subliniat că Moldova așteaptă de 30 de ani o ploaie de investiții străine, un aflux mare de investiții străine, dar acesta așa și nu apare. Există cîteva exemple de activitate bună în Zona Economică Liberă din Bălți, dar din punct de vedere al potențialului posibil pe care am contat și dacă e să comparăm zonele economice libere din alte țări, nu este nimic, iar alte zone economice libere din Moldova sînt „moarte”.

Alexandr Muravschi a spus că, avînd în vedere că în Moldova volumul resurselor este mult mai limitat, trebuie să putem găsi punctele în care să concentrăm resursele, astfel încît acestea să aibă efect.

De asemenea, el a subliniat că Moldova și-a pierdut deja avantajul de odinioară - disponibilitatea unui număr suficient de mare de forță de muncă calificată, deoarece lipsesc, mai ales în teritorii, tinerii, tinerii specialiști tehnici.

Fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova a subliniat că un om de stat se gîndește la viitorul statului, în timp ce un politician se gîndește la viitorul său și la viitoarele alegeri, iar autoritățile trebuie să joace întotdeauna rolul de unificator, pentru că niciodată nu va exista un consens sută la sută în societate, dar trebuie să existe întotdeauna o masă critică de pături sociale ale populației, care să accepte mai mult sau mai puțin ideea națională definită conceptual.

În opinia sa, în Moldova nu se va întîmpla niciodată nimic bun fără o cooperare între diferitele pături ale populației și forțele politice, deoarece nici un partid politic din Moldova nu are potențialul de personal care să-i permită să formeze în mod independent propriul guvern, primul și al doilea eșalon, care să fie dotat în totalitate cu personal înalt calificat.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Alexandru Muravschi , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1787
Populația:
951 locuitori

Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.