Pohorniceni, raionul Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1787
- Populația:
- 951 locuitori
Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.35 km. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni, dintre care 47.74% - bărbaţi și 52.26% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.58% - moldoveni, 0.21% - ucraineni, 0.21% - ruşi.
În satul Pohorniceni au fost înregistrate 310 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.1 persoane.
[în sus]Istoria localitații
Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.
În perioada sovietică aici s-a aflat o brigadă complexă a gospodăriei colective „S. Lazo" cu sediul în s. Piatra (fost Lazo). În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.
[în sus]Monumente istorice
La distanța de 4 km spre sud-est de satul Pohorniceni sau 3,5 km sud-est de la Slobozia-Orhei, la marginea pădurii în locul numit Petruha săpăturile arheologice au scos la lumina zilei o așezare medievală timpurie din sec.V-VII, VIII-IX, X-XI, XII-XIII și sec.XIV.
Așezarea este plasată pe marginile de est și de vest ale unui defileu adînc orientat pe axa sud-nord. În partea de vest teritoriul așezării se ara anual, iar spre sud și est este acoperit de pădure.
Tot aici ai fost descoperite așezări ale culturii Cucuteni-Tripolie (mil.IV-III î.Hr.), culturii ceramicii cu multe brîuri (sec. XVII-XVI î.Hr.), culturii Noua (sec.XIV-XII î.Hr.), culturii Chișinău-Corlăteni (sec.XII-X î.Hr.), culturii Basarabi-Șoldănești, sec.IX-VIII î.Hr), culturii geto-dace (sec.IV î.Hr.), culturii Poienești-Lucașeuca (sec.II-I î.Hr.), culturii Sîntana de Mureș-Cernjahov (sec.III-IV) și culturii medievale tîrzii (sec.XV-XVII).
Au fost depistate fragmente de ceramică lucrată cu mîna din sec.V-VII, VIII-IX, lucrată la roată din sec.X-XIV și diferite obiecte din fier, bronz, argint, os, lut ars etc.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1528
- Populația:
- 2791 locuitori
Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.