02 iunie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1328
Fost ministru al educației, despre libertatea elevilor de a-și alege disciplinele
02 iunie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1328

Fost ministru al educației, despre libertatea elevilor de a-și alege disciplinele

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a făcut recent o declarație pentru Noi.md cu privire la inițiativa de a oferi elevilor din clasele liceale libertatea de a-și alege disciplinele pe care doresc să le învețe.

Popovici subliniat atît riscurile, cît și oportunitățile asociate acestei măsuri. Printre oportunitățile evidente se numără stimularea interesului și implicarea elevilor în procesul de învățare.

„Prin oferirea posibilității de a-și alege cursurile, elevii ar putea să studieze subiecte care îi pasionează și îi motivează, ceea ce ar putea conduce la performanțe academice mai bune și la dezvoltarea unei pasiuni pentru învățare pe termen lung. De asemenea, această flexibilitate ar putea să îi ajute pe elevi să-și exploreze mai bine interesele, încrederea în sine și să-și descopere talentele și pasiunile, pregătindu-i pentru o lume în continuă schimbare și provocare.”

Cu toate acestea, Corneliu Popovici a avertizat că libertatea de a alege ar putea aduce și riscuri semnificative. Unul dintre acestea ar putea fi creșterea disparităților între elevi în ceea ce privește nivelul de educație.

„Există riscul ca unii elevi să aleagă doar cursuri considerate ușoare sau populare, neglijînd subiecte importante sau dificile, ceea ce ar putea să ducă la lacune în cunoștințe și la lipsa unei pregătiri adecvate pentru anumite domenii. Libertatea de alegere ar putea să-i priveze pe unii elevi de o bază solidă în domenii fundamentale, cum ar fi matematica sau limbile străine moderne, care sînt esențiale pentru succesul în învățămîntul superior sau în carieră.”, crede fostul ministru.

El a subliniat că implementarea unei astfel de inițiative ar necesita resurse considerabile din punct de vedere logistic și financiar, inclusiv formare suplimentară pentru profesori și dezvoltarea unor programe educaționale flexibile și de calitate.

„Pentru a maximiza oportunitățile și a minimiza riscurile, implementarea acestei inițiative ar trebui să fie bine planificată și gestionată pentru a asigura că toți elevii au acces la resursele și îndrumarea necesare pentru a-și realiza potențialul. De asemenea, ar trebui să fie disponibile resurse adecvate și sprijin pentru a susține profesorii în această tranziție către un sistem educațional mai flexibil și mai adaptat nevoilor și aspirațiilor individuale ale elevilor.”

Noi.md amintește, începînd cu septembrie 2025, elevii din clasele liceale ar putea avea libertatea să-și aleagă volumul lecțiilor pe care le frecventează la o materie sau alta, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, menționînd că se pregătește un astfel de plan cadru de alternativă.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1176 locuitori

Mahala este un sat din cadrul comunei Corjova, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1176 de locuitori. Satul Mahala a fost menționat documentar în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.