|
Din 2025, în Moldova, se vor elibera cărți de identitate. Prin ce se deosebesc acestea de buletinul de identitate
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul national de pașapoarte a fost votat în prima lectură în plenul Parlamentului RM. După votarea acestuia în lectura finală, vor fi produse cărțile electronice de identitate, care vor fi eliberate, începînd cu prima jumătate a anului 2025.
Prin ce se deosebește cartea de identitate de buletinul de identitate?
1.Cartea de identitate va conține nu doar date în format tipărit, dar și date în format electronic.
Date în format tipărit sînt: denumirea statului emitent; denumirea actului de identitate; seria şi numărul; numele și prenumele; genul; data naşterii; cetăţenia; numărul de identificare de stat al persoanei fizice; data emiterii și autoritatea emitentă; data expirării termenului de valabilitate; imaginea facială; semnătura olografă a titularului, de la vîrsta de 14 ani.
Date în format electronic sînt: datele din formatul tipărit și din formatul inscripționat; certificatul calificat pentru semnătura electronică - în cazul titularilor cu capacitate deplină de exercițiu; datele biometrice ale titularului: imaginea facială și, după caz, imaginile amprentelor digitale.
2. Viza de reședință nu va fi trecută pe cartea electronică de identitate.
În prezent, potrivit legislației, schimbarea vizei de reședință duce la nulitatea actului de identiate. Adică, odată cu schimbarea vizei de reședință, cetățenii trebuie să-și perfecteze noi acte de identitate.
Odată cu introducerea în circuit a cărților electronice de identitate, cetățenii vor trebui să anunțe despre acest fapt autoritățile (online - printr-o declarație electronică; la centrele multifuncționale ale ASP, la primării, Ambasade), dar nu va mai fi nevoie de schimbat actul de identitate. Modificările se vor face doar în sistem.
Cartea electronică de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, standartizat internațional. Actul va fi eliberat, începînd cu vîrsta de 14 ani și va avea un termen maxim de valabilitate de 10 ani. Costul orientativ al cărții electronice de identitate va fi de aproximativ 280 lei.
Cartea electronică de identitate va putea fi folosită ca:
-Document de identificare a titularului pe teritoriul Republicii Moldova;
-Document de călătorie pentru traversarea frontierei - în condițiile unui acord interguvernamental. Actualmente, cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina şi Turcia. Odată cu punerea în circulaţie a cărţii de identitate, ce va corespunde rigorilor standardelor minime de securitate şi în care vor fi integrate datele biometrice, va fi posibilă extinderea listei statelor în care cetăţenii Republicii Moldova vor putea beneficia de dreptul la libera circulaţie în baza acestui act de identitate, care va servi şi ca document de călătorie.
-Document de identificare electronică în sistemele informaționale ale instituțiilor publice pentru a beneficia de diverse servicii publice electronice, dar şi pentru semnarea actelor, cererilor sau declarațiilor oficiale fără a fi nevoie să te prezinți la oficiile instituțiilor publice.
Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 2577 locuitori
Copceac este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Copceac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2577 de oameni. Satul Copceac a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)