18 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1123
Igor Dodon:
18 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1123

Igor Dodon: "Necesitățile economiei sînt ignorate"

Autoritățile moldovenești au declarat că și-au stabilit un obiectiv clar de a deveni cea mai atractivă țară pentru afaceri pînă în 2027, dar, de fapt, poziția financiară și economică externă a țării se deteriorează.

Despre aceasta a scris pe canalul său dion rețeaua Telegram fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, scrie Noi.md

El a menționat că deja în acest an, Legea bugetului prevede că Guvernul va primi 780 de milioane de dolari din împrumuturi, dar va rambursa 570 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că din 15 miliarde de lei din împrumuturile externe vor fi rambursate 11 miliarde, rămînînd doar 4 miliarde pentru finanțarea cheltuielilor bugetare - adică de 2 ori mai puțin decît în 2023 și de 3 ori mai puțin decît în 2022.

"Unde ne ducem! Într-o gaură a datoriilor. Sînt mai puține împrumuturi noi, iar noi vom rambursa mai mult. Acesta este prețul politicii pe care a dus-o guvernul pe tot parcursul mandatului său. Accentul principal este pus pe partenerii străini, ignorînd complet nevoile economiei!" a scris Igor Dodon.

În plus, el a atras atenția asupra faptului că, în primele 9 luni ale anului 2023, atît fluxul brut, cît și cel net al investițiilor străine directe a scăzut.

"Dumitru Alaiba a devenit ministru al Economiei la sfîrșitul anului 2022 și a abordat atît de serios de investițiile străine, încît acestea... au început să se micșoreze! De la 30 de milioane de dolari în trimestrul 4 din 2022 la 25 de milioane de dolari în trimestrul 1 din 2023 și 4,8 milioane de dolari în trimestrul 3 din 2023", a subliniat fostul președinte moldovean.

El a subliniat că atunci cînd reprezentanții autorităților sînt primiți în străinătate și sînt mîngîiați pe umăr cu aprobare, în mod prietenos, este cu siguranță bine, dar cu ce ajută țara?!

"Dacă după fiecare vizită a președintelui, prim-ministrului și a ministrului Economiei peste hotare ar veni noi investiții, asta ar fi cu adevărat o recunoaștere a creșterii atractivității țării noastre. Însă, cu această conducere, atractivitatea Moldovei se reduce doar la niște lovituri ușoare pe umăr!" a declarat Igor Dodon.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
728 locuitori

Tomeştii Noi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 728 de oameni. Satul Tomeştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.