18 iulie 2013, 13:02 Realitatea moldovenească views 10790
18 iulie 2013, 13:02 Realitatea moldovenească views 10790

BNM a pus în circulaţie monede comemorative noi


Foto: unimedia.info

Banca Naţională a Moldovei pune în circulaţie şase monede noi. Este vorba despre monedele jubiliare şi comemorative care vor completa seriile „Personalităţi”, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din mun.Chişinău”, „Evenimente istorice” şi „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei”.

Seria „Personalităţi” va fi completată cu moneda consacrată celebrării a 125 de ani de la naşterea poetului Alexei Mateevici. În acest an se împlinesc 125 de ani şi de la naşterea sculptorului Alexandru Plămădeală, căruia i s-a dedicat de asemenea o monedă. Ambele monede sînt de argint, au greutatea de 13 grame şi sînt emise în cîte 1000 exemplare fiecare.

Seria „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei” va fi suplimentată cu moneda „Guguţă - personaj literar din creaţia lui Spiridon Vangheli”. Moneda este de argint, are greutatea de 13 grame şi tirajul de 2000 exemplare.

„Anul european al cetăţenilor” este o altă monedă de argint nouă, care va fi inclusă în seria „Evenimente istorice”. Această monedă are 31,1 grame şi este emisă în 1000 exemplare.

În seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din mun. Chişinău” vor intra monedele de argint şi de aur dedicate lui Adrian Păunescu. Ambele sînt emise în cîte 1000 exemplare fiecare, cea de aur avînd greutatea de 7,8 grame, iar cea de argint - 13 grame.

Sursa: bnm.md

Cuvinte cheie:

moneda , Moldova , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
730 locuitori

Marcăuţi este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Marcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Dubăsari și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 730 de oameni. Satul Marcăuţi a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.