|
Reglementarea transnistreană va avea loc în cîțiva ani, opinie
Soluționarea conflictului transnistrean se va produce, inevitabil, în cîțiva ani, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să fie pregătite pentru acest proces.
Este opinia fostului vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, potrivit căruia autoritățile constituționale trebuie să creeze un Fond destinat acoperirii cheltuielilor financiare necesare reintegrării țării. Potrivit fostului vicepremier, autoritățile de la Chișinău trebuie să negocieze cu partenerii de dezvoltare, astfel încît aceștia să accepte să ne ofere bani în Fondul de Reintegrare, notează IPN.
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, spune că diferendul transnistrean nu mai este perceput de partenerii europeni drept un blocaj în procesul eurointegrării Republicii Moldova. Potrivit ex-vicepremierului, evoluțiile regionale vor contribui la reglementarea conflictului transnistrean, iar autoritățile constituționale trebuie să fie pregătite pentru a prelua controlul asupra regiunii din stînga Nistrului.
„Anterior, problema transnistreană era arătată ca un impediment, care va bloca orice negocieri sau mișcare spre Uniunea Europeană. Anul trecut am văzut că această abordare a partenerilor internaționali s-a schimbat. Chiar înalți oficiali UE au declarat că acest conflict transnistrean nu mai reprezintă un blocaj pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, iar integrarea va depinde de succesele în procesul de modernizare și reformare a statului. Republica Moldova ar trebui să-și pregătească propria viziune și abordare cu privire la reglementarea transnistreană, pentru că ea inevitabil va avea loc în cîțiva ani, iar noi trebuie să fim pregătiți cu un fond de reintegrare. Este important ca acele costuri ale reintegrării, care vor fi destul de mari, să nu fie puse pe umerii cetățenilor Republicii Moldova, ci să existe susținere din partea partenerilor de dezvoltare”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Potrivit expertului Andrei Curăraru, delegația Republicii Moldova, aflată la Adunarea Generală ONU, trebuie să profite de această platformă pentru a promova interesele țării, solicitînd sprijin în procesul de apropiere la UE și ajutor financiar.
„Pînă la inițierea negocierilor trebuie să ne asigurăm că avem un front comun, că toate statele vor confirma că votul va fi pozitiv. În plus, noi avem nevoie de cît mai multe fonduri pentru menținerea economiei, pentru continuitatea reformelor, pentru dezvoltarea unei infrastructuri care acum poate fi utilizată, inclusiv, pentru tranzitul de grîne din Ucraina. E vorba și de aspecte de securitate. Războiul hibrid continuă în Republica Moldova. Asistăm la o nouă etapă în care forțele unor partide politice se concentrează pe regiunea Găgăuziei și ne putem aștepta la acțiuni creative din partea lor. De exemplu, la refuzul de a implementa deciziile Guvernului de la Chișinău, blocarea rutelor de transport și alte provocări ce pot fi realizate”, a spus expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru.
Ieri, consilierul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Igor Zaharov, a declarat că „reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene va avea loc fie pînă, fie după aderarea noastră la UE”. Potrivit MAEIE, calendarul de aderare a Republicii Moldova la UE este unul ambițios, cu obiectivul de a fi pregătită de aderare pînă în 2030.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1964
- Populația:
- 793 locuitori
Zorile este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zorile, Inculeţ și Ocniţa-Ţărani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 793 de oameni. Satul Zorile a fost întemeiat în anul 1964.
Comentarii
(0)