10 august 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1397
Vasili Chirtoca: Noi vrem ca în jur să fie mai mulți oameni fericiți. Partea 4
10 august 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1397

Vasili Chirtoca: Noi vrem ca în jur să fie mai mulți oameni fericiți. Partea 4

(Continuare. Primele 3 părți - la 19.07.202325.07.2023 și 02.08.2023)

Care este importanța sectorului IT pentru dezvoltarea economiei naționale ? Din ce cauză a avut de suferit compania Viorica-cosmetic? Care-s relațiile fostului consilier municipal cu edilul Ion Ceban? Despre toate acestea și despre multe altele, președintele DAAC Hermes S.A. și președinte al Consiliului DAAC Hermes grup S.A. Vasili Chirtoca i-a povestit lui Alexandr Stahurschii, moderatorul talk-showului "Без галстуков (Fără cravată)" în partea 3 a interviului. Citiți acum ultima parte a versiunii textuale a acestui interviu.

- Cu privire la business… Spuneți-mi, în această țară cine stabilește regulile de joc pentru business?

- Regulile de joc le conține legislația, și le stabilește guvernarea, doar guvernarea. La noi azi nu există oligarhie. Dar vreau să spun, că scade calitatea legislatorilor, și semnificativ. Oamenii nu au pregătirea necesară pentru a legifera. Ei cred că este un lucru simplu. În realitate, e complicat. Eu am mai spus: oamenii nu conștientizează că nu cunosc ceva. Și asta e o problemă. De aceea avem multe legi concepute prost, pripit.

Eu am adus exemple ce țin doar de compania noastră. Politica accizelor în sfera de producere a dezinfectanților și a produselor de parfumerie. Apropo, ei țin cont de cele spuse de noi. Au vrut să impună accize și la cosmetice, dar au ascultat părerea noastră, au înțeles ce va ieși. Dar iată că problema dezinfectanților a rămas…

Eu cred că guvernarea trebuie să fie mai profesionistă. Nu pot fi schi,bați toți la toate nivelurile. Secretarii de stat trebuie să rămînă, indiferent de guvernare. Ei trebuie să fie numiți în funcțiile lor pentru totdeauna, chiar dacă tu crezi că el este afiliat guvernării precedente. Dar el este în serviciu. Guvernarea a plecat, da el - nu. Lăsați-l, el vă va servi la fel. Va servi statului. Dar așa, dacă toți au fost schimbați, nu există continuitate. Deci, nu experiența nu este transmisă. Persoanele nou-venite deseori nici nu știu unde și ce fel de documente se află. Asta este problema.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , business , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
1789 locuitori

Plop-Ştiubei este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Plop-Ştiubei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1789 de oameni. Satul Plop-Ştiubei a fost menționat documentar în anul 1850.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.