|
Ostalep: "Cetățenii Republicii Moldova nu vor să lupte cu nimeni"
Cetățenii Republicii Moldova nu vor să lupte cu nimeni. Aceasta este starea de spirit generală din țara noastră și toate sondajele demonstrează acest lucru.
Despre aceasta a declarat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în Securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, în cadrul emisiunii de autor "TEMA" de la postul TV "Primul în Moldova", răspunzînd la întrebările Liudmilei Belcenkova, relatează Noi.md
"Se vor lupta vreodată cu cineva cetățenii Republicii Moldova? Vă spun sigur că nu! Nimeni nu va lupta vreodată cu cineva. Niciodată!", a remarcat Valerii Ostalep.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că în Moldova nu crește popularitatea NATO sau gîndurile despre aderarea la Alianța Nord-Atlantică.
"Cred că toate acestea au un efect total opus. Chiar dacă autoritățile și reprezentanții NATO spun că este vorba doar despre dotare tehnică, modernizarea armatei moldovenești și așa mai departe", a spus politologul.
În opinia sa, dacă nu ar exista propagandă de militarizare, am putea crede în ea.
"Dar, din moment ce la noi se face propagandă de militarizare și oamenii nu vor să vadă acest lucru, atunci, desigur, au o atitudine foarte timidă față de declarațiile privind primirea armelor de la NATO. De ce avem o astfel de reacție publică la cele vreo trei transportoare blindate semi-ruginite? Aceasta este o reacție naturală, nu inventată, nu plătită. Oamenii sunt îngrijorați, oamenilor nu le prea place acest lucru. Deși am putea spune: "Ei, trei nu este așa mult?”. Dar, de fapt, este”, a spus Valerii Ostalep.
"Ei nu cunosc foarte bine Moldova. Toți, apropo, începînd cu România. Ucraina nu cunoaște bine Moldova. Nu cunoaște Moldova deloc. Și ceilalți vecini ai noștri, nu ne cunosc foarte bine, nu ne înțeleg. Avem o mentalitate complet diferită, combinată, colectivă și, prin urmare, acest lucru nu le va reuși aici, așa cum fac în alte locuri, ei încearcă, dar nu vor reuși aici", a spus politologul și analistul.
În opinia sa, NATO are un adevărat interes pentru Moldova, datorită evenimentelor geopolitice, dar el nu constă în aderarea Republicii Moldova la NATO, ci în faptul ca întreaga noastră regiune să se afle sub controlul militar geopolitic al Alianței Nord-Atlantice.
Reamintim că Moldova rămîne singura țară non-NATO din regiune care, fără durere, ar putea fi atrasă în conflictul militar.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1739
- Populația:
- 3631 locuitori
Căplani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Căplani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3631 de oameni. Satul Căplani a fost menționat documentar în anul 1739.
Comentarii
(0)