31 ianuarie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1041
Pe piața fructelor și legumelor din Moldova se înregistrează o creștere a prețurilor
31 ianuarie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1041

Pe piața fructelor și legumelor din Moldova se înregistrează o creștere a prețurilor

După cum arată datele EastFruit, săptămîna trecută s-a înregistrat o creștere a prețurilor la morcovi pe piața fructelor și legumelor din Moldova.

După o scădere ușoară și de scurtă durată cauzată de reducerea cererii consumatorilor pentru toate legumele din "setul de borș" în perioada post-sărbători din prima jumătate a lunii ianuarie, prețul mediu angro al morcovilor a crescut cu 12-13% pe parcursul săptămînii și a revenit efectiv la nivelul relativ ridicat din decembrie - aproximativ 8 lei/kg (0,42 dolari/kg). În același timp, în ianuarie 2022 și 2021, morcovii din Moldova au fost semnificativ mai ieftini atît în lei, cît și în dolari (0,39 dolari/kg și, respectiv, 0,20 dolari/kg).

Operatorii de pe piață presupun că, cel puțin pînă la începutul lunii februarie, consolidarea prețurilor morcovilor va continua – așa cum a fost în a doua jumătate a lunii ianuarie 2022. Potrivit acestora, sînt incluși factorii sezonieri de susținere a prețurilor. În primul rînd, reducerea resturilor de mărfuri ale produselor din depozite și nu numai în gospodăriile agricole mici, ci și în marile întreprinderi agricole specializate. În al doilea rînd, perioadele reci de iarnă cu precipitații în Moldova sunt întotdeauna însoțite de migrarea cumpărătorilor de la piețe în secțiile de fructe și legume din magazine și de creșterea prețului produselor pentru consum zilnic, inclusiv a legumelor rădăcinoase din "setul de borș".

Anul trecut, legumicultorii moldoveni - chiar și cei care au renunțat producția mai riscantă de ceapă — au ocupat cea mai mare parte din piețe cu morcovi. Și, apropo, spre deosebire de ceapa moldovenească, care a fost furnizată activ pe piața ucraineană în 2022, exportul de morcovi din Moldova a fost mic. Fermierii au preferat să economisească morcovi pentru vînzările măsurate pe piața internă. În absența unei supraoferte de produse locale și importate, prețurile la morcovi în țară au rămas la un nivel relativ ridicat pentru aproape întreg sezonul de toamna și prima lună de iarnă.

Potrivit EastFruit, la sfîrșitul lunii ianuarie și, aparent, în februarie, pe măsură ce oferta de morcovi locali scade, este puțin probabil ca volumul importurilor sale în Moldova să crească. În Ucraina, prețul mediu angro al morcovilor (0,55 USD/kg) este în prezent mult mai mare decît în Moldova. Și în Polonia, de unde comercianții moldoveni au adus o cantitate mică de produse iarna trecută, la sfîrșitul lunii ianuarie 2023 morcovii sînt cu puțin mai ieftini (0,39 USD/kg). Este foarte posibil ca supermarketurile din Moldova să aibă nevoie de livrări externe de morcovi europeni de înaltă calitate în februarie, dar avînd în vedere logistica costisitoare, s-ar putea ca acest produs să se scumpească.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

piata , fructe si legume , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1759
Populația:
1619 locuitori

Cruzeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ceroborta și Cruzeşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1619 oameni. Satul Cruzești a fost menționat documentar în anul 1759.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.