30 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1610
Un expert a calculat cîți ani va trebui să plătească Republica Moldova datoriile
30 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1610

Un expert a calculat cîți ani va trebui să plătească Republica Moldova datoriile

Datoriile pe care Moldova le-a acumulat vor trebui rambursate prin producție internă sau economii, dar pînă acum sînt rambursate prin noi împrumuturi, a declarat expertul economic Serghei Ungureanu la TV6 pe 26 ianuarie.

El a remarcat că noile împrumuturi duc la faptul că datoriile sînt în creștere, prin urmare, țara ar trebui să cheltuiască mai mulți bani pe plățile dobînzilor, relatează mybusiness.

„Avînd în vedere creșterea economică relativ lentă a Republicii Moldova, care a fost recent de 3,5%, precum și datoriile care depășesc deja 27% din produsul intern brut total, vom avea nevoie de 12-15 ani doar pentru achitarea datoriilor.” spuse expertul.

Ungureanu a subliniat că se va putea face față datoriilor în această perioadă doar dacă Moldova nu va lua noi împrumuturi.

De remarcat este faptul că datoria publică internă a Moldovei pentru anul 2022 a crescut cu 3,6%, iar la sfîrșitul lunii decembrie se ridica la aproape 34,5 miliarde lei, datoria externă în aceeași perioadă a crescut cu 35,3% pînă la 60,2 miliarde lei.

Numai în primele 11 luni ale anului 2022, Guvernul Republicii Moldova a primit asistență financiară externă în valoare de 978,8 milioane euro, din care 80% sînt împrumuturi.

Săptămîna trecută, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut UE asistență financiară pentru anul 2023 în valoare de 600 de milioane de euro la Davos.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

datorii , expert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
72 locuitori

Bosca este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dubăsari și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Bosca alcătuia 72 de oameni în anul 2012. Satul Bosca a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.