|
Grosu vrea să anuleze limba moldovenească. Cu majoritatea constituțională sau fără ea
Limba moldovenească poate dispărea. Partidul ”Acțiune și Solidaritate”, aflat la guvernare, examinează posibilitatea înlocuirii sintagmei “limba moldovenească” cu sintagma “limba română”. Dacă nu se reușește direct în Constituție, atunci în legislația “aferentă”. Asta a declarat Igor Grosu, președintele parlamentului, de pe ecranele azurii .
În emisia postului TV Moldova 1 spicherul a spus , că asemenea discuții au loc și că “există șansa ca greșelile istorice să fie corectate ”. Deoarece chestiunea privind denumirea limbii de stat este “parte a ADN-ului poporului român”. PAS a preconizat chiar și data înaintării acestei inițiative. Potrivit lui Grosu, “noi trebuie să o facem în contextul unui eveniment istoric important, hai să ajungem în primăvară ”.
Nu-i nevoie să ghicim despre ce dată primăvăratică este vorba. Pe 27 martie în România este marcată ziua unirii cu Basarabia, în a.1918. Unioniștii moldoveni, inclusiv cei de la putere, mereu organizează ceva către această dată. Să zicem, la 27 martie, 2016 la Chișinău a fost creat așa numitul consiliu de lichidare “Sfatul țării-2” – un organism “reprezentativ” , menit să elaboreze strategia și actele noii uniri. Congresul convocat a adoptat foaia de parcurs a “reunirii cu România ” către a. 2018 – centenarul unirii din a.1918. Participanții la acel eveniment chiar au purces la discutarea variantelor denumirii viitorului stat unit: România Mare, România-Moldova, Dacia.
Iar pentru 27 martie, 2023 partidul care guvernează Moldova, cum se vede, plănuiește eliminarea “simbolică” din legislația în vigoare a oricărei mențiuni despre limba moldovenească.
Dar pentru aceasta trebuie modificată Constituția. Și pentru a modifica careva stipulări constituționale este nevoie de 2/3 sau 68 de voturi ale deputaților. Partidul “Acțiune și Solidaritate” are majoritatea parlamentară (63 de mandate), nu și constituțională (68 voturi). Dar spicherul Grosu a declarat ferm în emisie directă, că în primăvara anului viitor în legislația actuală limba moldovenească va fi înlocuită cu limba română. Ce anume stă la baza acestei declarații ?
În principiu, PAS are două variante pentru a modifica art.13 din Constituție “Limba de stat, funcționarea altor limbi ”. Și una de rezervă, “neconstituțională”.
Continuarea articolului cititi pe noi.md.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1475
- Populația:
- 6174 locuitori
Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.
Comentarii
(0)