|
Măsuri mai stricte de etichetare a produselor alimentare
Legislativul a aprobat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege care va reglementa mai strict etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans.
Noile prevederi stabilesc că la că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.
Potrivit notei informative a proiectului, acizii grași trans sînt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, avînd ca efect creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a celor oncologice.
În opinia autorilor inițiativei legislative, deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun și Ana Oglinda, implementarea proiectului va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor. ”Implementarea prevederilor proiectului va acorda posibilitatea consumatorului de a alege, în cunoștință de cauză, produsul dorit aflat pe raftul magazinului, prin punerea la dispoziției a informației ample despre conținutul acestuia, inclusiv cu prezența acizilor grași trans, alături de alte componente incluse în declarația nutrițională” a explicat Ana Oglinda, membra Comisie protecție socială, sănătate și familie.
Parlamentarii mai precizează că acizii grași trans sînt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sînt: margarina, frișca, smîntîna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.
Modificările legislative vizează și armonizarea cadrului național de reglementare în domeniul siguranței produselor alimentare cu prevederile legislației europene.
Proiectula fost susținut de 70 de deputați și urmează să fie propus spre examinare în plenul Parlamentului, în lectură finală.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1830
- Populația:
- 41 locuitori
Schinenii Noi este un sat din cadrul comunei Schineni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 41 de oameni Satul Schinenii Noi a fost menționat documentar în anul 1830.
Comentarii
(0)