09 octombrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 2596
În ce monedă ne păstrăm banii pentru a-i face să funcționeze. Sfaturile expertului
09 octombrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 2596

În ce monedă ne păstrăm banii pentru a-i face să funcționeze. Sfaturile expertului

În ultima perioadă ne întrebăm tot mai das: în ce să investim banii cîștigați cu greu, pentru a nu-i pierde, pe fondul conflictului militar în creștere dintre Ucraina și Federația Rusă.

Așadar, haideți să vedem: în lexiconul piețelor financiare există un astfel de concept ca "active de protecție". Cu alte cuvinte, acestea sînt instrumente financiare foarte stabile care nu pierd mult din valoarea lor în perioade de criză și incertitudine.

Activele de protecție pot fi valori mobiliare, aur și bani. Astăzi vom vorbi despre bani:

Dolarul american este cel mai răspîndit activ de protecție, atît în țara noastră, cît și în întreaga lume și, ca urmare, vedem un interes crescut în rîndul investitorilor anume pentru acest activ și acest lucru nu în zadar: Rezerva Federală a SUA ia deja măsuri pentru a înăspri politica monetară, ceea ce va duce la o creștere și mai mare a acestei monede.

Euro a fost și rămîne a doua cea mai populară monedă, care prezintă interes pentru investiții. Dar situația geopolitică cu privire la criza energetică din regiune în condițiile răcirii sezoniere prezintă riscuri suplimentare la investirea în acest instrument.

Francul elvețian rămîne astăzi o monedă stabilă, la fel ca dolarul american, dar din cauza lichidității scăzute din regiunea noastră, el nu se bucură de o foarte mare popularitate în rîndul populației. Elveția este în prezent cel mai mare procesator de aur din lume, precum și centrul financiar al lumii datorită sectorului său bancar puternic. Un rol important în stabilitatea monedei îl joacă neutralitatea externă pe termen lung și stabilitatea politică a țării.

Yuanul chinez devine tot mai popular în lume, în special în rîndul populației Federației Ruse, datorită proximității sale geografice imediate, precum și a confruntării politice îndelungate între China și Statele Unite. Reacția yuanului la conflictul militar dintre Rusia și Ucraina nu s-a lăsat mult așteptată: de la începutul anului 2022, această monedă a pierdut mai mult de 10% față de dolarul american. China nu intenționează să ridice rata dobînzii în viitorul apropiat, ci mai degrabă invers, în timp ce Rezerva Federală a SUA intenționează doar să o crească.

Astfel, am ales patru valute principale care merită privite ca active de protecție. În momentul luării unei decizii, nu uitați de riscuri, care există pe piețele financiare întotdeauna.

Victoria Sanduleac, Expert financiar independent

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moneda , bani , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
2037 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hiliuţi și Răuţelul Nou. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Hiliuţi a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.