23 septembrie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1436
Din 1 octombrie, toți copiii cu vîrsta de pînă la 2 ani vor beneficia de o indemnizație lunară de 1 000 de lei
23 septembrie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1436

Din 1 octombrie, toți copiii cu vîrsta de pînă la 2 ani vor beneficia de o indemnizație lunară de 1 000 de lei

De la 1 octombrie, copiii în vîrstă de pînă la doi ani vor primi indemnizații lunare de 1 000 de lei, indiferent dacă părinții sînt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat. Parlamentul a aprobat, pe 22 septembrie, în lectură finală, proiectul de modificare a Legii privind prestațiile sociale pentru copii.

Astfel, potrivit legii, în cazul persoanelor neasigurate care beneficiază actualmente de indemnizație pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de doi ani, în cuantum de 740 lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora cu 260 lei, scrie zdg.md.

Persoanele asigurate care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor primi 1 000 lei lunar suplimentar.

„Prin modificările operate recent la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vederea realizării măsurii propuse, au fost prevăzute mijloace bănești în mărime de 76 321,0 mii de lei pentru aproape 63 de mii de beneficiari, pentru perioada de pînă la finele anului curent", anunță Legislativul.

Proiectul mai conține reglementări privind achitarea prestațiilor pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor plasați în servicii de tutelă/curatelă, asistență parentală profesională și casă de copii de tip familial.

De asemenea, potrivit Parlamentului, începînd cu 1 octombrie 2022, se va majora pînă la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

Sursa: www.zdg.md

Cuvinte cheie:

indemnizatii , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
397 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Step-Soci, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Budăi a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.