29 august 2022, 08:30 Realitatea moldovenească views 2128
Nicolae Pascaru: „Trebuie să ne concentrăm toate forțele pe neutralitate”
29 august 2022, 08:30 Realitatea moldovenească views 2128

Nicolae Pascaru: „Trebuie să ne concentrăm toate forțele pe neutralitate”

Pentru Moldova, este extrem de importantă în situația actuală menținerea neutralității republicii, deoarece acesta este cel mai puternic atu al său și trebuie folosit.

Această opinie a fost exprimată de ex-deputatul, politologul, liderul organizației obștești „Voevod” Nicolae Pascaru într-un interviu pentru Noi.md.

El a menționat că acum mulți politicieni moldoveni încearcă să conducă un astfel de discurs încît clasa politică și societatea să se opună uneia dintre părțile la conflict din Ucraina, iar unii reprezentanți atît în parlament, cît și în guvern le cer direct celorlalți să se decidă de a cui parte sînt – pentru Ucraina sau pentru Rusia.

"Eu cred că divizarea societății în aceste două tabere este cea mai mare greașeală, care poate fi. Spre deosebire de părțile aflate în conflict noi ne putem permite să analizăm situația mai detașat, ca pe un lanț de evenimente succesive, și să avem propriul punct de vedere asupra ei. Și dacă e să privim această situație din Republica Moldova, noi trebuie să știm încotro mergem și cum anume vom fi afectați în rezultat. Noi trebuie să înțelegem, că nu avem voie să cugetăm și să acționăm reieșind din categoriile de alegere «ori – ori»: ori Uniunea Europeană, ori EurAsEC, ori Ucraina, ori Rusia. Este din start o formulare incorectă a problemei, o miopie politică, o încercare de a merge pe calea ușoară și o justificare a insolvabilității politice și a eșecurilor politice, dar și tendința de a înlocui politica reală cu spălarea creierilor maselor", a subliniat Nicolae Pascaru.

Potrivit acestuia, cetățenii moldoveni văd situația din Ucraina printr-o uriașă avalanșă de propagandă.

"Este și propaganda occidentală, și cea rusească, și cea ucraineană, plus propaganda locală. Cu regret, din cauza fluxului mare de informații nu toți pot elabora mecanismul de separare a propagandei de fapte. În prezent societate este foarte neliniștită, deoarece nu are un tablou clar al viitorului țării, unde mai pui că noi ne aflăm într-o regiune care are propria republică nerecunoscută. Istoria ne arată, că poți crede în intențiile bune ale vecinului doar dacă declari deschis propriile interese, suveranitatea, independența, integritatea Republicii Moldova și păstrarea obligatorie a neutralității. Neutralitatea proclamată de Constituție este atuul nostru cel mai puternic, și noi trebuie să-l folosim", a declarat ex-deputatul, politologul, liderul organizației obștești „Voevod”.

El a menționat că vorbește în calitate de reprezentant al unei organizații care a ajutat foarte mult refugiații ucraineni.

" Noi îi iubim, avem în Ucraina rude și prieteni, trebuie să-i susținem emoțional. Însă la nivelul statului pentru noi contează neutralitatea, pentru ca să ne putem înțelege cu toți. Să preluăm experiența Elveției din anii celui de-al doilea Război Mondial. Să ne abținem de la scandalurile politice. În viitorul război pe teritoriul țării noastre noi cu siguranță nu vom învinge, și trebuie să ne concentrăm forțele pe neutralitate. Vom fi înțeleși pe toate platformele internaționale, inclusiv de către ucraineni. Noi trebuie să înțelegem, că din păcate nu de moldoveni depinde reglementarea pașnică a conflictului. Dar trebuie să facem tot posibilul, pentru a vedea clar evenimentele, care țin de securitatea regiunii", a menționat Nicolae Pascaru.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1466 locuitori

Vulpești este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1466 de oameni. Satul Vulpești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.