28 martie 2013, 09:42 Realitatea moldovenească views 6655
28 martie 2013, 09:42 Realitatea moldovenească views 6655

STRATFOR: Alegerile anticipate i-ar putea aduce pe comuniști la guvernare

Deși în raportul său Uniunea Europeană vorbește despre progresele înregistrate în relațiile sale cu Republica Moldova, experții de la Stratfor  sînt de părere că influența fracțiunilor politice pro-europene în țara noastră a slăbit, mai ales după prăbușirea coaliției de guvernămînt. 

„Deși pretinde contrariul, Uniunea Europeană s-a confruntat cu dificultăți semnificative în relațiile sale cu statele vecine, în special cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Uniunea Europeană a făcut public un raport cu privire la politica sa de vecinătate, în care atestă progrese în relațiile sale cu Republica Moldova și Georgia din ultimul an, spre deosebire de Ucraina, cu care a cunoscut un regres vizibil. În realitate, influența fracțiunilor politice pro-europene a slăbit în această perioadă de timp. În timp ce, acest lucru nu înseamnă că aceste țări au întors totalmente spatele Europei și se îndreaptă spre Rusia, perspectiva acestor țări de a se apropia de Uniunea Europeană, și mai puțin să adere la UE, se diminuează”, scriu experții de la Stratfor. 

Potrivit acestora, chiar și în cele mai reformatoare țări precum Republica Moldova și Georgia, este dificil de a observa sferele unde au fost realizate progrese în relațiile UE.

În ceea ce privește Republica Moldova, raportul UE remarcă evoluții pozitive privind acordurile de asociere și de liber schimb între Chișinău și Bruxelles. „Cu toate acestea, prăbușirea recentă a coaliției pro-occidentale de guvernămînt a aruncat țara într-o stare de paralizie politică. Acest colaps a deschis posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, care ar putea finaliza cu o revenire a Partidului Comuniștilor de orientare pro-rusească. Chiar dacă comuniștii nu vor reuși să recîștige controlul asupra guvernului, este probabil ca impasul politic să sufoce orice proces semnificativ de integrare între Republica Moldova și Uniunea Europeană,” se mai spune în articolul analitic.

Potrivit acestuia, „Moscova deține pîrghii importante în toate cele trei țări și ar putea cîștiga dividende politice și economice de pe diminuarea perspectivelor de integrare. Cu toate acestea, scindările politice interne din Ucraina, Republica Moldova și Georgia limitează impactul oricărei puteri din exterior, inclusiv a Rusiei. În aceste condiții, fiecare dintre cele trei guverne vor fi încerca să păstreze ambele opțiuni în politica lor externă”, conchid experții de la Stratfor.

 

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

UE , Europa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1836 locuitori

Putineşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Comuna Putineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Florești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1836 de oameni. Satul Putinești a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.