03 martie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2280
Uniunea Europeană va oferi Moldovei 15 milioane de euro drept ajutor pentru refugiații ucraineni
Foto: presedinte.md
03 martie 2022, 16:00 Realitatea moldovenească views 2280

Uniunea Europeană va oferi Moldovei 15 milioane de euro drept ajutor pentru refugiații ucraineni

UE va acorda Moldovei asistență imediată în valoare de 15 milioane de euro pentru gestionarea situației umanitare legată de refugiații din Ucraina, transmite moldovenii.md cu referire la infomarket.md.

În plus, Uniunea Europeană va aloca Moldovei încă 5 milioane de euro pentru asistență umanitară pentru refugiații din țara vecină. Acest lucru a fost declarat de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, la o conferință de presă comună la Chișinău cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Totodată, Oliver Varhelyi a spus că Moldova poate conta pe asistență suplimentară din partea UE în diverse domenii.

„Moldova rămîne în cîmpul nostru de viziune. Sîntem impresionați de munca pe care ați făcut-o, de răspunsul la evenimente fără precedent, v-ați deschis casele pentru refugiați, vă vom sprijini eforturile de a gestiona situația dificilă”, - a spus Oliver Varhelyi. Potrivit acestuia, UE va acorda Moldovei asistență imediată de 15 milioane de euro pentru gestionarea situației umanitare legate de refugiații din Ucraina și alte 5 milioane de euro pentru asistență umanitară refugiaților din țara vecină, iar acesta va fi doar primul pas.

El a cerut autorităților moldovenești să-și continue munca eroică și să accepte refugiați din Ucraina, să ajute oamenii și, de asemenea, a dat asigurări că UE va continua să acorde asistență directă Republicii Moldova pentru implementarea reformelor, a programelor de redresare economică și socială, inclusiv în cadrul Planului de redresare elaborat de UE pentru Moldova și sustenabilitate în valoare de 600 de milioane euro.

Oliver Varhelyi a mai amintit că UE a oferit Moldovei 60 de milioane de euro sub formă de grant pentru atenuarea consecințelor crizei energetice și îi acordă asistență macrofinanciară pentru a sprijini reformele în desfășurare în țara noastră și apropierea de Uniunea Europeană.

Sursa: infomarket.md

Cuvinte cheie:

UE , ajutor , bani , refugiați

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2127 locuitori

Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.