|
Foto: tv8.md |
Ambasada Ucrainei în Moldova a răspuns la principalele întrebări ale refugiaților
Ambasada și Secția Consulară al Ucrainei în Republica Moldova funcționează acum într-un regim special, s-ar putea spune, de urgență. În ciuda volumului mare de muncă și a tensiunii, diplomații ucraineni au acceptat cu amabilitate să răspundă la întrebările site-ului Noi.md atît în ceea ce privește situația actuală, cît și acțiunile întreprinse pentru a ajuta cetățenii ucraineni care au sosit în Moldova în masă în ultima săptămînă, trasnmite Noi.md.
În ce regim funcționează acum Ambasada Ucrainei în Republica Moldova?
24/7.
Mențineți legătura cu conducerea Ministerului de Externe al țării dumneavoastră?
Menținem contacte foarte strînse, 24/7
S-au întețit dresările compatrioților dvs. la Secția consulară a Ambasadei? Ce întrebări vă adresează?
Mai jos urmează o listă cu cele mai tipice întrebări pe care sute de oameni le adresează zilnic secției consulare a Ambasadei Ucrainei în Moldova. De asemenea, oferim și răspunsuri la ele și date de contact.
Datele de contact ale Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova:
Pagina de Facebook: @UAEmbMD (Ambasada Ucrainei în Republica Moldova/Посольство Украины в Молдове), adresa de email: consul.ukremb.md@gmail.com , ukremb.md@gmail.com, tel.: +373 22 582 284, Tel suplimentar.: +373 22 582 151, adresa: Str. V. Lupu, 17, Chișinău (sectorul Buiucani).
1. Cum putem intra în Moldova din Ucraina?
La situația din 01.03.2022, se permite intrarea refugiaților ucraineni cu pașapoarte străine valabile și expirate, pașapoarte interne (așa-numitele pașapoarte "interne" și cărți de identitate); certificatele de naștere ale copiilor (sub 18 ani).
De asemenea, puteți intra în Moldova fără Carte Verde pentru mașină (cu condiția să fie procurată în termen de 24 de ore de la sosire). Nu este necesar să prezentați un certificat la Covid-19.
2. Pot obține la ambasadă un pașaport pentru a călători în străinătate?
Puteți solicita un pașaport străin, dar producerea și înregistrarea acestuia se efectuează în Ucraina. În prezent, acest proces a fost suspendat din cauza luptelor de pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, nu putem prevedea cînd veți putea obține un nou pașaport.
3. Pot obține la Ambasadă pașaport "intern"?
Nu, nu puteți. Producerea lor se efectuează exclusiv în Ucraina.
4. Pot prelungi la Ambasadă perioada de valabilitate a pașaportului pentru a călători în străinătate?
Nu, o astfel de procedură nu este prevăzută în legislația Ucrainei.
5. Pot efectua la Ambasadă modificări la pașaportul "intern"?
Orice modificări la pașaportul "intern" se fac în Ucraina.
6. Pot obține la Ambasadă un certificat de întoarcere în Ucraina ("pașaport alb")?
Datorită numărului mare de cereri, toate astfel de documente disponibile la Ambasadă au fost emise pe 25.02.2022. Pînă în prezent nu am recepționat formulare noi, data livrării unui nou lot nu se cunoaște. Pentru a reveni în Ucraina, cetățeanul Ucrainei trebuie să prezinte la granița Ucrainei un "pașaport alb" sau "pașaport străin".
7. Pot perfecta la ambasadă un certificat de întoarcere în Ucraina ("pașaport alb") pentru a pleca din Moldova în Europa?
Pentru cetățenii Ucrainei, plecarea de pe teritoriul Moldovei în alte țări se efectuează în baza pașapoartelor internaționale valabile. "Pașaportul alb" nu oferă un astfel de drept. Dacă ați intrat în Moldova ca refugiat, atunci trebuie să aplicați la Biroul Migrație și Azil din Moldova pentru a obține statutul de refugiat și pentru a obține un pașaport de "refugiat" cu care puteți călători în alte țări, cu condiția să obțineți vizele de intrare corespunzătoare.
8. Unde pot să mă adresez pentru a primi statutul de refugiat?
Numărul de telefon al "Liniei verzi" a Centrului de Informare al Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova: 0 8000 15 27 (http://bma.gov.md), apelul este gratuit pe teritoriul Republicii Moldova. Puteți depune cerere pentru azil în mod verbal în prezența unui ofițer. Ofițerul vă va ajuta să completați formularul de solicitare a azilului, precum și să vă informeze cu privire la procedura de obținere a unui permis de ședere în Moldova; unde vă puteți caza temporar, dacă nu aveți rude și/sau mijloace financiare; centrele temporare de criză pentru refugiați. Puteți depune cerere chiar dacă nu aveți un document de călătorie. Nimeni nu are dreptul să refuze să accepte cererea dvs. de azil.
9. Cum putem pleca din Moldova în România?
La situația din 01.03.2022, plecarea se efectuează în baza pașapoartelor biometrice valabile și expirate; pașapoartelor de cetățean al Ucrainei (pașapoarte "interne" și cărți de identitate); certificatelor de naștere ale copiilor (sub 18 ani) însoțiți de unul dintre părinți (reprezentant legal).
Interacționați cu autoritățile moldovenești pe probleme legate de refugiați?
Da, intens. Exprimăm profundă recunoștință atît autorităților oficiale, cît și cetățenilor obișnuiți pentru tot ajutorul și sprijinul acordat refugiaților ucraineni.
Ce sfaturi puteți oferi cetățenilor Ucrainei care se află în prezent în Moldova?
Respectați ordinea și nu încălcați legislația Republicii Moldova, fiți calmi, fiți vigilenți și folosiți doar informații veridice din surse oficiale!
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1574
- Populația:
- 8 locuitori
Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.
Comentarii
(0)